2013-04-15 11:17:03
Φωτογραφία για 100 επιπρόσθετες θέσεις: Αύξηση θέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω Κρίσης
της Ευαγγελίας Ζιζοπούλου

Την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα δώσει φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανταποκρινόμενο θετικά σε αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει προκύψει λόγω των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, φέτος θα παραχωρηθούν 100 επιπρόσθετες θέσεις στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, επί του φετινού αριθμού θέσεων που θα συμφωνηθεί σύντομα και οι οποίες θα προσφερθούν σε νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Στην ανακοίνωση προέβησαν από κοινού ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Από την πλευρά του ο κ. Κενεβέζος επεσήμανε ότι σε μια συγκυριακά δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό όλοι να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη αλλά και να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Αναφορικά με αυτό το αίτημα του Υπουργείου προς το Πανεπιστήμιο, ο Υπουργός ανέφερε ότι ζητήθηκε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν φέτος περισσότερες θέσεις χωρίς όμως επιπρόσθετο οικονομικό κόστος. Κάτι που ικανοποιήθηκε άμεσα.


Όπως δήλωσε ο Πρύτανης, εκτός από τις 100 επιπρόσθετες θέσεις νεοεισερχομένων, το Πανεπιστήμιο θα παραχωρήσει 200 θέσεις μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι οικονομικά δυσκολεύονται, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο.

Την απόφαση αυτή επικρότησε και ο κ. Κενεβέζος, ο οποίος είπε πως αφενός ο τόπος θα έχει αρκετά έσοδα με τη φοίτηση παιδιών εδώ, κι αφετέρου θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές που δυσκολεύονται οικονομικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Βασικό κριτήριο όμως για όλα αυτά, όπως είπε ο Πρύτανης, είναι η ποιότητα, τονίζοντας πως δεν θα γίνουν εκπτώσεις σε αυτήν. Όσον αφορά στο κόστος που όπως ξεκαθαρίστηκε δεν θα είναι μεγαλύτερο με την παραχώρηση αυτών των θέσεων, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως θα καλυφθεί με ποσά που ήδη έχει εξοικονομήσει το Πανεπιστήμιο και τα οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων, από τη μείωση των ενοικίων των κτηρίων του (πέτυχε περίπου 50% μειώσεις στα ενοίκιά του), από τα ερευνητικά του προγράμματα κι από τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, στα οποία προτίθεται να μειώσει τα δίδακτρα κατά 20%, ώστε να μπορούν οι φοιτητές να τα ολοκληρώσουν.

Αποκοπές προς ενίσχυση φοιτητών

Ο πρύτανης πρότεινε ήδη στον υπουργό Οικονομικών όπως 20% των επιδομάτων που λαμβάνουν οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές δίνονται για ενίσχυση του ταμείου ευημερίας φοιτητών, ώστε να ενισχύονται τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για τα επίμαχα επιδόματα των καθηγητών, τα οποία έχουν ήδη περικοπεί κατά 20%. Η νέα αποκοπή που προτείνεται από το Πανεπιστήμιο είναι επί του υπολοίπου ποσού (του 80%) που θα λαμβάνουν οι ακαδημαϊκοί.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ