2013-04-16 19:58:04
Φωτογραφία για Η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ αποκλείει τους γονείς ΑμεΑ
από το Γραφείο Τύπου

Την αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ευνοϊκούς όρους για τους γονείς ΑμΕΑ σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «η Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ ερμηνεύει, με πρόσφατη εγκύκλιό της, με τέτοιο τρόπο τις διατάξεις που αφορούν στο άρθρο 37 του ν. 3996/2011, εμποδίζοντας τους γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων ευνοϊκής συνταξιοδότησης τους, λόγω της φροντίδας και υποστήριξης των τέκνων τους με βαριά αναπηρία».

Η σχετική διάταξη του άρθρου 37 του ν. 3996/23011 είναι συγκεκριμένη και θέτει ως προϋπόθεση ο έτερος γονέας να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης. Από αυτές τις 2400 ημέρες οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 4αετία. Τέλος εισάγει και την προϋπόθεση ο έτερος γονέας να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό.


«Η ερμηνεία της εγκυκλίου στην ουσία αποκλείει από τον γονέα να κάνει χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, βάσει του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 και από την άλλη δεν προστατεύει το δικαίωμα του έτερου γονέα να επιλέξει εάν θέλει να συμπληρώσει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη γήρατος», επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης.

Και προσθέτει ότι, «ο Ν. 3232/2004, «προστάτευε το άτομο με βαριά αναπηρία δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της οικογενείας του να του παρέχουν ουσιαστική φροντίδα παράλληλα με τη στοιχειώδη εξασφάλιση του εισοδήματος αυτών των οικογενειών, το οποίο είναι γνωστό ότι επιβαρύνεται από την αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, ζητά τη διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου που αποκλείει τους γονείς ΑμΕΑ από το δικαίωμα ευνοϊκής συνταξιοδότησης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
LockScreenAirPlaneMode: cydia tweak new free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
LockScreenAirPlaneMode: cydia tweak new free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ