2013-04-20 08:02:05
Φωτογραφία για Συνάντηση Αβραμόπουλου - Κέρι την Τρίτη στις Βρυξέλλες
Αναζητείται σημείο επαφής με την αμερικανική πλευρά

Άγγελος Αθανασόπουλος

Σε μία απόπειρα να βρεθεί ουσιαστικό σημείο επαφής με την αμερικανική πλευρά, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος συναντάται την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Τζον Κέρι. Η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και με βάσει το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει μισή ώρα.

Η παρουσία αντιπροσωπειών δεν θα προσφέρει πολύ χρόνο στους δύο υπουργούς να μιλήσουν με άνεση, αλλά εικάζεται ότι η επαφή θα είναι χρήσιμη. Και τούτο διότι θα πραγματοποιηθεί σε μία στιγμή που η γειτονική Τουρκία έχει δημιουργήσει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών να διαχειριστούν σειρά θεμάτων σε Συρία, Ιράν και Ιράκ.

Άλλωστε, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 16 Μαρτίου στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σημειώνεται δε ότι ο κ. Κέρι έχει μεταβεί τρεις φορές μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Τουρκία - γεγονός που καταδεικνύει τη στενή αμερικανοτουρκική συνεργασία.


Η Αθήνα είχε προσπαθήσει να επιτύχει μία επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες ή μία αντίστοιχη του κ. Κέρι στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά έδωσε το παρών στην τελετή για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας και όχι ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα πάντως με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς καταβάλει μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα ώστε να εξασφαλίσει μία πρόσκληση στον Λευκό Οίκο, εκτός του… ραντάρ του οποίου φαίνεται να βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα μας. Αν και η Αθήνα τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το θέμα, οι ελπίδες της αφορούν σε μία συνάντηση περί τον Ιούνιο, αλλά κάθε πρόβλεψη κρίνεται προς το παρόν παρακινδυνευμένη.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ