2013-04-21 14:58:06
Φωτογραφία για Kαλοκαίρι με νέο χαράτσι στα ακίνητα – Ποιοι είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να δουν το χαράτσι για τα ακίνητα της ΔΕΗ να μειώνεται, ωστόσο δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι αφού τα νέα που θα τους έρθουν μέσα στο καλοκαίρι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν τους χαροποιήσουν όλους. Αυτοί πάντως που τη γλίτωσαν είναι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Οπως αναφέρει και το Εθνος μετά από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα το ΕΕΤΗΔΕ μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ενώ έρχεται και οριζόντια μείωση 15% του φόρου για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές για την τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων

Οι μειώσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ για μικρά ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Κερδισμένοι οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρόνια άνεργοι


Στους κερδισμένους του νέου συστήματος συγκαταλέγονται οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα πέσει στο 0,425 το τ.μ.

Βέβαια, η οριζόντια μείωση θεωρείται έως έναν βαθμό «άδικη», με το σκεπτικό ότι από αυτήν επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, αλλά όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για ένα διαφορετικό μοντέλο μείωσης του φόρου.

Ποιοι χάνουν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Στους χαμένους του νέου συστήματος συμπεριλαμβάνονται όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Αυτοί θα υποστούν πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος. Ο συντελεστής για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.

Και οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου θα επιβαρυνθούν, καθώς επίσης και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μειωμένο κατά 15% «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ εκτός από το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διαδοχικά ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013.

Τα νέα ραβασάκια αναμένεται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ