2013-04-21 16:57:08
Φωτογραφία για Ποιοι γλίτωσαν τα λεφτά τους από την «σφαγή» στην Kύπρο
Η περιβόητη «απόρρητη» λίστα με τα 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου από τις τράπεζες της Μεγαλονήσου λίγο πριν από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, φυλάσσεται στο δωμάτιο ασφαλείας της Κυπριακής Βουλής.

Η λίστα παραδόθηκε στη Βουλή από την Κεντρική Τράπεζα με μορφή εγγράφων και όχι σε ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί και να μην είναι εύκολο να αντιγραφεί από το ένα και μοναδικό σετ, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κάποιες προσπάθειες επιλεκτικής αποκάλυψης των στοιχείων (ονόματα, ποσά, ημερομηνίες) που περιέχονται στις 68 σελίδες που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και στις 4 σελίδες που αφορούν τη Λαϊκή Τράπεζα. Ωστόσο η προσπάθεια έμεινε στα μισόλογα και τα υπονοούμενα. Το «ΘΕΜΑ» έχει εδώ και μέρες στην κατοχή του και τις 72 σελίδες της λίστας και τις παρουσιάζει, θέτοντας παράλληλα κάποια ερωτήματα σε σχέση με κάποιες εταιρείες και πρόσωπα.


Θα πρέπει να τονισθεί ότι η μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου έως και τις 15 Μαρτίου ήταν απολύτως νόμιμη. Η λίστα με όλα τα ονόματα θα διαβιβαστεί στην ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και οι τρεις δικαστές που τη συναποτελούν θα ερευνήσουν αν προκύπτουν οποιεσδήποτε πολιτικές ή ηθικής φύσεως ευθύνες. Ανακύπτουν ωστόσο κάποιες υποψίες για εταιρείες ή πρόσωπα που ίσως έτυχαν προνομιακής ενημέρωσης για το επερχόμενο κούρεμα καταθέσεων, χωρίς ωστόσο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να είναι εύκολο να αποδειχτεί και να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ