2013-04-22 10:30:47
Φωτογραφία για Αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί ο νέος εφαρμοστικός νόμος πριν το Πάσχα...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» για να καταθέσει το αργότερο έως την Πέμπτη τον νέο εφαρμοστικό νόμο. Ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» βρίσκεται στο στάδιο της «συρραφής» των προαπαιτούμενων του μνημονίου.

Στόχος είναι να ψηφιστεί έως την Κυριακή των Βαΐων για να προλάβει ανοικτή τη Βουλή. Παράλληλα προωθούνται τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» των δόσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και κείμενο δεσμεύσεων για τα νέα οργανογράμματα την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο που θεωρείται «επείγουσα» καθώς την προσεχή Μεγάλη Δευτέρα συνεδριάζει το EWG και αν όλα είναι έτοιμα (δημόσιο και φάρμακα) μπορεί να εγκρίνει τα 2,8 δισ. ευρώ (της υπό-δόσης που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2012).

Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ θα εγκριθούν αργότερα. Για τα 4,8 δισ. ευρώ της ΕΕ πρέπει να γίνει Eurogroup και το προγραμματισμένο είναι για τις 13- 14 Μαΐου, ενώ για το 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα πρέπει να προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή μετά την ημερομηνία λήξης (20 Μαΐου) των ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ.


Όσο για τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για τις τράπεζες αυτά –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– θα φτάνουν σταδιακά όταν χρειάζονται. Επίσης πληροφορίες περί αιτήματος καταβολής 2πλής δόσης (Α και Β τρίμηνο 2013) από πολιτικούς κύκλους προς το παρόν σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη δεν έχουν τεθεί επισήμως στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

- Διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση πλέον πρέπει να καταλήξει και να στείλει, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, κείμενο δεσμεύσεων για τις κινήσεις της. Στο πεδίο των υποχρεωτικών αποχωρήσεων κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι προσδιορίζονται προς άμεσο λουκέτο 10 φορείς, αποχωρήσεις από ΔΕΚΟ που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, πλεονάζων προσωπικό από συγχωνεύσεις οργανισμών, και δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Οι ισάριθμες προσλήψεις θα προέλθουν από τους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ προτείνεται μέσω ΑΣΕΠ και η πρόσληψη προσωπικού με ειδικά προσόντα.

Η συνολική δέσμευση θα αφορά σε 4.000 αποχωρήσεις φέτος και συνολικά 15.000 έως το τέλος του 2014. Επίσης, θα υπάρξει συγκεκριμένος στόχος κινητικότητας Ιουνίου (από τις 25.000 που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2013) αλλά στόχος για συγκεκριμένη πρόοδο στην αξιολόγηση των δομών υπουργείων και μεγάλων ΔΕΚΟ – φορέων (έχουν αξιολογηθεί 63.000 υπάλληλοι από τα οργανογράμματα 17 υπουργείων, ενώ ο στόχος που τίθεται είναι για 275.000 υπαλλήλους σε πρώτη φάση, από τους οποίους φέρεται να εξαιρούνται σώματα ασφαλείας και εκπαιδευτικοί)

- Πολυνομοσχέδιο. Το κείμενο θα περιλαμβάνει πέραν των διατάξεων περί δημοσίου, τη ρύθμιση που θα αναστείλει τις δραστηριότητες συλλογής ανείσπρακτων οφειλών και θα δώσει νέες επιλογές μεθόδων ελέγχου, τις 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών προς εφορίες και ταμεία, την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, το νέο ΕΕΤΗΔΕ, τη ρύθμιση δανείων αλλά και νέα απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Αναμένονται παρεμβάσεις στις μεταφορές αλλά και η ρύθμιση για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακής.

- Άλλες παρεμβάσεις θα «τρέξουν» με υπουργικές αποφάσεις, εκκρεμεί η ρύθμιση για την αύξηση τιμολογίων χαμηλής τάσης καταναλωτών κατά 3% από την 1η Μαΐου, παρεμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τεσσάρων τραπεζών έως τέλος Απριλίου. Αλλά και συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως τα τέλη Απριλίου για την διαχείριση των εσόδων και των δημόσιων οικονομικών.

- Εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του αναθεωρημένου Μνημονίου. Θα περιλαμβάνει ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα, τα νέα «ορόσημα» για την αξιολόγηση του Ιουνίου, αλλά και την δέσμευση για υποκατάσταση μέτρων όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση, στα καύσιμα και (ενδεχομένως) στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων με άλλες παρεμβάσεις ίσης ή μεγαλύτερης απόδοσης.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ