2013-04-22 10:59:41
Φωτογραφία για Υγεία: Πολιτικοί και επιχειρηματίες ζουν περισσότερο
Μια απαστράπτουσα καριέρα στο χώρο του θεάματος ενδεχομένως να συνεπάγεται συντομότερη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο QJM: An International Journal of Medicine Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, ανέλυσαν νεκρολογίες που είχαν δημοσιευθεί σε αμερικανική εφημερίδα. Οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες αθλητές έτειναν να αποβιώνουν νωρίτερα από άλλους ανθρώπους που είχαν επιτυχημένη καριέρα σε άλλους χώρους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν παρέχει σε καμιά περίπτωση καταληκτικά συμπεράσματα, αλλά σίγουρα θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα για το κόστος που έχει η δόξα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 1.000 νεκρολογίες που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα New York Times, το διάστημα 2009-2011. Οι καλλιτέχνες, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί, όπως και όσοι είχαν κάνει καριέρα στον αθλητισμό, απεβίωναν κατά μέσο όρο σε ηλικία 77 ετων. Οι συγγραφείς και οι συνθέτες απεβίωναν σε ηλικία 79 ετών. Οι ακαδημαϊκοί, δηλαδή ιστορικοί και οικονομολόγοι, επιβίωναν μέχρι και τα 82, με τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες να αποβιώνουν σε ηλικία 83 ετών, κατά μέσο όρο.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι καλλιτέχνες απεβίωναν κυρίως από καρκίνος, ιδίως όγκους στους πνεύμονες.

«Αν και η μελέτη δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα, σίγουρα θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντήσουμε στο μέλλον», σημειώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Επστάιν.

«Πρώτον, εάν όντως ισχύει ότι οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες και αθλητές τείνουν να ζουν λιγότερο, αυτό όντως δείχνει ότι η δόξα σε νεαρή ηλικία προδιαθέτει σε κακές συμπεριφορές υγείας μετέπειτα στη ζωή του ατόμου, όταν η δόξα πια έχει ξεφτίσει; Ή, η ψυχολογική και οικογενειακή πίεση που συνήθως συνεπάγεται η δημοσιότητα, οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην ζωή; Ή μήπως παίζει ρόλο η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που μεγιστοποιεί την πιθανότητα μιας επιτυχημένης καριέρας (χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών);», αναρωτιέται ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει να προειδοποίηση για τα παιδιά που οραματίζονται μια επιτυχημένη καριέρα, στα φώτα της δημοσιότητας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ