2013-04-22 13:00:18
Φωτογραφία για Υγεία: Και λίγα τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής, αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθει ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει τον σχετικό κίνδυνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές του κορυφαίου ιατρικού Ινστιτούτου και πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα αρθριτικά "Arthritis Research & Therapy", ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν ποτέ δεν είχαν καπνίσει με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού κόψει κανείς το τσιγάρο, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, ο κίνδυνος για αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.

«Το κόψιμο του τσιγάρου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων λόγω του αυξημένου κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά το κόψιμο ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να σταματήσει το κάπνισμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν, ώστε μην το αρχίσουν καθόλου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ