2013-04-22 14:48:03
Φωτογραφία για Νέο σύστημα κριτηρίων για προσδιορισμό των εισοδημάτων
Νέο σύστημα κριτηρίων για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως γνωστοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με το Έθνος με βάση το νέο σύστημα που καθιερώνεται, όλες οι δαπάνες με μετρητά ή πιστωτικές κάρτες, τα περιουσιακά στοιχεία, οι τραπεζικές καταθέσεις και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά των φορολογούμενων θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εισοδημάτων τους. Αν τα εισοδήματα που προκύπτουν είναι υψηλότερα από τα δηλωθέντα, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Οι έλεγχοι νέου τύπου θα ξεκινήσουν από τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες το βράδυ στο 9ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε πως «ξέρουμε να ελέγχουμε νομικά πρόσωπα, αλλά δεν ξέρουμε πώς να ελέγξουμε τα φυσικά πρόσωπα».


«Φτιάχνουμε τις μονάδες για τον έλεγχο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου και μεγάλων επιχειρήσεων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

'Έρχεται το ΔΝΤ

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα φθάνουν κλιμάκια του ΔΝΤ προκειμένου να ελέγξουν εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, διότι είναι προαπαιτούμενες δράσεις.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου. Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ