2013-04-22 15:30:11
Φωτογραφία για «ΜΑΓΕΨΕ» ΚΑΙ... ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ο ΖΙΟΒΑΝΙ! *58ΛΕΠΤΟ ΒΙΝΤΕΟ*
Ήταν μία παρουσίαση γεμάτη μπάλα και κυρίως... μαγεία στο χορτάρι. Ο Ζιοβάνι μίλησε για το βιβλίο του "Ζιοβάνι ο Θρύλος, η αυτοβιογραφία μου".

Στο πάνελ ο Βραζιλιάνος παλιός άσος του Ολυμπιακού ήταν πλαισιωμένος από τους Πέτρο Κόκκαλη, Γιώργο Λουβάρη, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα και Γιώργο Γλου. Η παρουσίαση του "μάγου" της μπάλας έγινε στην αίθουσα Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης στην Καλλιθέα. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν και άνθρωποι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Μώραλης, ο διευθυντής επικοινωνίας, Κώστας Καραπαπάς, ο διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος, Κούλης Δουρέκας και ο βοηθός του Μίτσελ, Αντώνης Νικοπολίδης.

Η εκδήλωση γενικότερα "αγκαλιάστηκε" από πολλούς ανθρώπους των ΜΜΕ και της ερυθρόλευκης "οικογένειας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το "gazzetta.gr". Και όπως ήταν φυσικό από την στιγμή που ελέω των υποχρεώσεων του Ζιοβάνι η έναρξή της πήρε παράταση τα "πηγαδάκια" και οι συζητήσεις ανάμεσα στους παράγοντες του Ολυμπιακού έδιναν και έπαιρναν με επίκεντρό τους φυσικά τον Βραζιλιάνο σταρ. Αξίζει να τονιστεί πως ο Ζιοβάνι θα βρεθεί και στην Πάτρα και στα Χανιά για την προώθηση του βιβλίου του.


Σημειώνεται επίσης για ακόμα μία φορά ότι τα έσοδα που του αναλογούν από το βιβλίο πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δείγμα της μεγάλης ευαισθησίας του και του έντονου κοινωνικού προσώπου που δείχνει σε Ελλάδα και Βραζιλία. Ακόμα παραβρέθηκαν παλαίμαχοι άσοι όπως οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Ανδρέας Νινιάδης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μιχάλης Τσόχος, που θυμήθηκε μία παλιά συνέντευξη του Ζιοβάνι στο Active. "Είχα πει ότι ο Ζιοβάνι δεν είναι ένας παίκτης που πρέπει να δίνει συνέντευξεις. Είναι ένας παίκτης που θα πρέπει να συζητάς μαζί του. Είναι σαν ανοιχτό βιβλίο. Αυτό το βιβλίο αποτελεί εξομολόγηση". Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Κόκκαλη με μία αναφορά για τα δημοσιεύματα περι Άρη.

Ο Πέτρος Κόκκαλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Λοιπόν καλησπέρα σας και από εμένα. Όσο υπάρχει πιθανότητα να παίξει στον Άρη ο Ζιοβάνι άλλο τόσο υπάρχει πιθανότητα να ασχοληθώ εγώ με τον Άρη. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας. Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με τον Άρη. Όσο για αυτά τα χρόνια κάναμε πολλές μεταγραφές. Δεν είναι εύκολο ή σωστό να πεις ποια είναι η καλύτερη ή όχι. Νομίζω ότι η παρουσία του Ζιοβάνι στον Ολυμπιακό ήταν μία από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες παρουσίες όλα αυτά τα χρόνια και όσο το ζω σαν φίλαθλος. Όταν δουλεύεις στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πράγματα που δεν απολαμβάνεις. Ο Ζιοβάνι ήταν ένας από τους λίγους λόγους που με έκαναν να θέλω να πάω στο γήπεδο και να το απολαμβάνω.

Ένα από τα πράγματα που με έκαναν να νιώσω φίλαθλος του ποδοσφαίρου. Τον ευχαριστώ γι' αυτό. Τώρα σαν παίκτης δεν έχω μεγάλο νόημα να πω το πόσο μεγάλος ήταν. Εγώ δεν είδα άλλον με τέτοιο τεχνικό χάρισμα και ψυχική διάθεση. Ο Ζιοβάνι όπως αργότερα κατάλαβα νιώθει πως έχει καθήκον προς τον Θεό να δίνει χαρά στον κόσμο. Αυτό ήταν κάτι που το καταλάβαινες και το αισθανόσουν στο γήπεδο. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Μακάρι να υπάρχουν πολύ περισσότεροι παίκτες για ποιον ακριβώς λόγο είναι στο γήπεδο και το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Αυτό βοηθά πολύ στο ποδόσφαιρο. Όπως βλέπουμε το ποδόσφαιρο στην χώρα μας είναι σε μία πολύ δεινή θέση. Εγώ πρέπει να ομολογήσω πως η μεγάλη χαρά ως φίλαθλος και η επιτυχία που μου πιστώνεται προτού ο Ζιοβάνι έρθει στον Ολυμπιακό δεν τον είχα δει ποτέ να αγωνίζεται.

Δεν ήξερα πως μοιάζει. Ήξερα σε ποιά θέση παίζει. Μόνο. Δεν θα μπορούσε όμως να παίζει σε Εθνική Βραζιλίας και Μπαρτσελόνα και να μην είναι καλός. Μας ήρθε μία πρόταση και πήγαμε με τον κύριο Γιώργο και κάτσαμε αρκετές μέρες για να κλείσουμε την μεταγραφή. Όταν τον είδα στο αεροδρόμιο εντυπωσιάστηκα. Τις προάλλες κάποιος προσπαθούσε να μας πει ότι ο Τάσος Πάντος ήταν πιο μεγάλος παίκτης από τον Ζιοβάνι. Ο Πάντος έχει κάνει μία σπουδαία πορεία, όμως κανείς δεν είχε την μαγεία και το χάρισμα του Ζιοβάνι".

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα λεγόμενά του ακολούθησε ένα βίντεο ολιγόλεπτης διάρκειας με τα επιτεύγματα του σπουδαίου Βραζιλιάνου άσου. Την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Λούβαρης με την ερώτηση από μεριάς του Μιχάλη Τσόχου να έχει να κάνει με το κόστος της μεταγραφής.

Ο κ. Λούβαρης είπε: "Καλησπέρα σας. Εγώ σε αντίθεση με τον κ. Κόκκαλη τον είχα παρακολουθήσει πολύ τον Ζιοβάνι. Έβλεπα πολύ Ισπανία και κυρίως τους Βραζιλιάνους και της Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Όταν ήρθε ο Πέτρος και μου είπε πως υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε τον Ζιοβάνι δεν τον πίστεψα. Εκείνη την εποχή είχαμε φτιάξει μία τρομερή ομάδα με Έλληνες που σάρωνε. Κυνηγούσαμε με εντολή του κ. Σωκράτη Κόκκαλη να πάρουμε έναν μεγάλο παίκτη. Είχα πλησιάσει έναν μεγάλο ξένο από την Αγγλία και τα είχα βρει με τον μάνατζέρ του όμως μόλις άκουσε εκείνος την Ελλάδα είπε δεν έρχομαι. Τα διαδικαστικά όντως κράτησαν πολλές μέρες.

Ο μάνατζέρ του, που είναι τώρα μακαρίτης, Θεός συγχωρέστον, μας παίδεψε πολύ. Κάθε φορά προέβαλλε και κάτι διαφορετικό. Εμφανίστηκε και η Μπαρτσελόνα να ζητάει και αυτοί λεφτά. Τελικά την κλείσαμε. Είχαμε και μεγάλους Έλληνες παίκτες, που ξεχώρισαν. Στους Έλληνες βάζω και τον Τζόρτζεβιτς. Κάποια στιγμή πρέπει να γράψουν βιβλίο και αυτοί. Ότι είδα στην Ισπανία είδα και στην Ελλάδα. Ο Ζιοβάνι ήταν ίσως ο μόνος ξένος που αγαπήθηκε από όλους και αναγνωρίστηκε και από Παναθηναϊκούς και από την ΑΕΚ. Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη αξιοπρέπεια. Εάν δείτε το πως υποδεχόταν την μπάλα θα καταλάβετε πως είχε λατρεία με την μπάλα και την υπηρέτησε με τέτοιο τρόπο. Τον αγαπήσαμε πραγματικά".

Και ο κ. Γλου κλήθηκε να μιλήσει για τον Ζιοβάνι: "Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ τον Ζιοβάνι που με θεωρεί φίλο του. Για τον Άρη λέω ότι δεν θα πάει ποτέ εκεί αλλά έπαιξε μπάλα από τον... Άρη. Σε μία επίσκεψη στην Ελλάδα ο Πελέ μας είπε πως ο πραγματικός διάδοχός του ήταν ο Ζιοβάνι. Όταν το λέει αυτό ο μεγάλος Πελέ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ο Ζιοβάνι ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος άνθρωπος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πως διαχειρίστηκε τον τραυματισμό του από τον Σέμπο. Ο Ζιοβάνι έδωσε στον παίκτη την Βίβλο και μετά είδαμε πάλι μαγικά πράγματα. Τον ευχαριστώ που ήρθε στην Ελλάδα και είναι φίλος μου και μακάρι να δούμε μαγικά πράγματα και από την θέση του ως σκάουτερ".

Ο Λουτσιάνο από μέρους του είπε: "Πιστεύω ότι ο κ. Λούβαρης και οι υπόλοιποι τα είπαν όλα. Είμαι πολύ συγκινημένος για τον Ζιοβάνι γιατί τον γνώριζα και τον είχα συμπαίκτη και στην Βραζιλία. Τον συνάντησα μετά από αρκετό καιρό καθώς άλλαξαν οι δρόμοι μας. Όμως αυτό που μένει είναι η σχέση. Τον αγαπάω σαν αδερφό μου και βλέπω ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος και κάνει πραγματα που κανείς σας δεν ξέρει. Στο ποδόσφαιρο όλοι κερδίζουν χρήματα και δόξα αλλά κανείς δεν κερδίζει την αγάπη. Τόσο εγώ όσο και ο Ζιοβάνι νιώθουμε την αγαπη του κόσμου προς εμάς και εκείνον. Μέσα από την καρδιά μου να κάνει ότι καλύτερο και ο Θεός να τον προστατεύει. Ευχαριστώ "Τζο" για όλα".

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λοθάνο πήρε μετά τον λόγο: "Καλησπέρα. Το μόνο που θέλω να πω είναι να ευχαριστήσω τους Θανάση Ασπρούλια και τον Βασίλη Παπαθεοδώρου και τον "Τζιό" για την τιμή που μου έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο που ελπίζω να μου κάνετε την τιμή να το διαβάσετε. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το ταξίδι στην Βραζιλία. Τον ευχαριστώ διότι εκτός από μεγάλος παίκτης είναι και μεγάλος άνθρωπος".

Όσο για την σύζυγό του τόνισε ότι "εγώ είμαι πάντα από πίσω. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Όταν ήταν στην Μπαρτσελόνα είχε πολλές επιλογές να πάει να παίξει ποδόσφαιρο. Πήγε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, κάτι που μου άρεσε πολύ, όπως μου αρέσει πολύ όταν έρχομαι εδώ. Θέλαμε ο Θεός να μας δώσει ένα δείγμα τότε για το τι θα κάναμε. Συναντήσαμε τυχαία ένα ζευγάρι και μας ρώτησε εάν μας αρέσουν οι παραλίες. "Εάν σας αρέσουν οι παραλίες πρέπει να πάμε στην Αθήνα". Εγώ τον κοίταξα και είπαμε μήπως πρεπει να πάμε στον Ολυμπιακό. Βρεθήκαμε μετά με ένα άλλο ξενοδοχείο για πρωινό. Ρωτήσαμε εάν ξέρουν την Ελλάδα και μας είπαν πρέπει να πάμε εκεί. Τότε ο Ζιοβάνι είπε θα πρέπει να πάω στον Ολυμπιακό. Του ειπώθηκε για την Εθνική Βραζιλίας όμως εκείνος είπε "δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι. Εγώ θα πάω εκεί. Ο Θεός μου έδειξε τον δρόμο". Πήγαμε στην Ελλάδα, πήραμε ένα λεξικό και έμαθε λίγα λόγια."Παρακαλώ" και "ευχαριστώ". Δόξα τω Θεώ κάναμε την σωστή επιλογή και ζήσαμε ευτυχισμένα εδώ.

Κάναμε πολλούς φίλους, μας καλοδέχθηκαν όλοι και νιώσαμε πολύ καλά. Όταν φεύγαμε ο Ζιοβάνι έκλαψε από εδώ μέχρι την Γαλλία και εγώ μαζί του. Μετά από 1 με 1,5 χρόνο είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε για άλλον λόγο. Στην συνέχεια υιοθετήσαμε τα παιδιά μας. Μιλάω για τον Ζιοβάνι ως άντρας. Ως άντρας είναι ακόμα πιο καλός από παίκτης. Είμαστε 26 χρόνια μαζί. Τον θαυμάζω και συγκινούμαι πολύ".

Μόλις τελείωσε τις τοποθετήσεις της η σύζυγός του αγκάλιασε και φίλησε τον Ζιοβάνι.Αμέσως μετά παίχθηκε ένα ειδικό βίντεο με ανθρώπους που ξέρουν τον Ζιοβάνι και οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. "Εσύ είσαι αυτός που είσαι και σε θαυμάζουμε όλοι", ήταν ένα σχόλιο. 

"Σε θαυμάζουμε πολύ. Τι να πούμε για σένα και ως άνθρωπο και ως αθλητή", ειπώθηκε μεταξύ άλλων. Στο βίντεο αυτό εμφανίστηκαν και μίλησαν και οι γονείς του "Ζίο". Όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα για τον παίκτη και τον άνθρωπο Ζιοβάνι.

Ο πατέρας του Ζιοβάνι επισήμανε χαρακτηριστικά πως "ότι έχει πετύχει έως τώρα στην ζωή του το άξιζε". 

Η μητέρα του ξεκαθάρισε ό,τι "ήταν πάντα ένας πολύ καλός γιος και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα".

Ο Ζιοβάνι μίλησε τελευταίος. "Είναι μία πολύ συγκινητική μέρα για μένα σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι που είδαμε στο βίντεο με έχουν βοηθήσει για την επιτυχία μου και για να είμαι ευτυχισμένος. Από την αρχή της καριέρας μου ήθελα να είναι ένας καλός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που θα αποκτούσε πολλούς φίλους. Σήμερα βλέπω ξανά ότι ήρθα στο σωστό μέρος και πως συνέχισα καλά την ζωή μου. Έκανα πολλές φιλίες εδώ και μπορώ να βασιστώ σε αυτές. Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι. Η σύζυγός μου είπε την ιστορία.

Επιβεβαιώνω πως ο Θεός μου έκανε καλό με την Ελλάδα. Είμαι ένας κλειστός άνθρωπος και δεν ήθελα να κάνω ένα τέτοιο βιβλίο. Είμαι πολύ κλειστός. Όμως όλο αυτό με έκανε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου. Ο Θεός έβαλε τα πρόσωπα γύρω μας, που μας βοήθησαν. Μέσα στο γήπεδο αλλά έξω η καθημερινότητα είναι κάτι άλλο. Ευχαριστώ την γυναίκα μου που ήταν πάντα διπλα μου. Πάντα ήταν έτσι σε όλες τις χώρες που έχουμε ζήσει. Πάντα με βοήθησε στις πιο δυσκολες στιγμές μου. Και σήμερα είναι πάλι εδώ. Όσο για μένα νιώθω και σήμερα την αγάπη σας. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο θα ανακαλύψουν λίγα περισσότερα για μένα. Σας ευχαριστώ πολύ".

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των ανθρώπων αυτών μίλησε και ο Τζόρτζεβιτς. "Καλησπέρα και από μένα. Το να έχεις συμπαίκτη τον Ζιοβάνι είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε από τους λίγους τυχερούς που μας δόθηκε η ευκαιρία να τον δούμε. Είχα πολλούς συμπαίκτες αλλά σαν συμπαίκτης μετά τον Ζιοβάνι υπάρχει μεγάλο κενό. Μου δόθηκε από μικρός η ευκαιρία να έχω μεγάλους συμπαίκτες. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω μεγάλους παίκτες. Δεν έχω συναντήσει πουθενά την επαφή, την προσωπικότητα και την αγαπη του Ζιοβάνι για την μπάλα. Να τον έχει ο Θεός καλά".

Κλείνοντας μίλησε ο Αντώνης Νικοπολίδης που τόνισε: "Εγώ είμαι δύο φορές τυχερός. Τον είχα και ως συμπαίκτη και ως αντίπαλο. Κάνεις τα πάντα όταν τον έχεις αντίπαλο. Εάν και μου έβαλε 1 ή 2 γκολ. Τον έζησα από το πως συμπεριφόταν. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ήρθε στην χώρα μας, χάρισε θέαμα και αγαπήθηκε πολύ. Να του ευχηθώ υγεία πάνω από όλα και να τον έχουμε συχνά κοντά μας. Ευχαριστώ πολύ".

Όσο για τον Γιάννη Μώραλη υποστήριξε: "Όσο ήταν στον Ολυμπιακό ο Ζιοβάνι έχοντας επικοινωνία με τον κόσμο είναι ο πιο αγαπητός στους φιλάθλους. Ήταν αγαπητός για την αξία του και για την προσωπικότητά του. Τον "Τζόλε" δεν τον βάζω στους ξένους. Στο μέλλον μακάρι να μπορούσαμε να δούμε ξανά τόσο μεγάλους παίκτες αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει και είναι κρίμα. Αυτό που είπε ο Αντώνης όντως ισχύει. Αγαπήθηκε πολύ. Τον ευχαριστούμε πολύ και να είναι πάντα καλά".

Μετά το τέλος της εκδήλωσης σχηματίστηκε μία μεγάλη ουρά προκειμένου φίλοι του Ζιοβάνι, δημοσιογράφοι και αρκετοί άλλοι να πάρουν ένα αυτόγραφό του μέσα στο βιβλίο του. Μάλιστα πρώτος όλων ήταν ο κ. Λούβαρης, που τόνισε στον Ζιοβάνι ότι θα τον συναντήσει ξανά σύντομα...
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ