2013-04-24 07:25:04
Φωτογραφία για Εγγυήσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα ζητά η Ρωσία
Η Μόσχα μελετάει τις αλλαγές στο αμυντικό πυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο... Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του εξακολουθεί να επιζητεί εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της.

Τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την κατασκευή μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στην δυτική Ευρώπη με στόχο την προστασία από οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα αποτελεί μια σημαντική πηγή έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία, η οποία φοβάται ότι τα συστήματα αναχαίτισης θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταρρίψουν τους δικούς της πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναπτύξει επιπρόσθετα συστήματα αναχαίτισης στην Αλάσκα, ανταποκρινόμενο στις απειλές της Βόρειας Κορέας, και ότι ταυτοχρόνως εγκαταλείπει το σχέδιο να αναπτύξει ένα νέο είδος συστήματος αναχαίτισης στην Ευρώπη.


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ελπίζουν ότι η αλλαγή αυτή θα δώσει τέλος στην διένεξη με την Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

«Μελετούμε τις προτάσεις που μας ανακοίνωσε η αμερικανική πλευρά για την περαιτέρω εμβάθυνση του διαλόγου πάνω στην αμυντική πυραυλική συνεργασία. Μελετούμε αυτές τις προτάσεις και τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σχέδια των ΗΠΑ στον τομέα αυτόν», σημείωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όμως η συνεργασία θα μπορούσε να είναι δίκαιη μόνον με σαφείς εγγυήσεις", κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ