2013-05-14 00:13:03
Φωτογραφία για Βελτιώνεται το κλίμα, ελπίδες για μια καλή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα
Στο βελτιωμένο κλίμα στην Ελλάδα και στις ελπίδες για μια καλή τουριστική χρονιά αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Αναβίωση στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: "εδώ και λίγο καιρό μπορεί κανείς να διαβάσει για την Ελλάδα στο διεθνή τύπο αρκετά θετικά δημοσιεύματα. Και πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε αναγνώριση ακόμα και από το ΔΝΤ αναφορικά με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η αλλαγή κλίματος αντικατοπτρίζεται στην ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου και στην αγορά εργασίας. Πρόκειται κυρίως για τους ξένους επενδυτές, που εμπλέκονται σε μετοχές και ομόλογα, οι οποίοι φαίνεται να μεταδίδουν την αισιοδοξία τους τώρα στους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ τον Απρίλιο αυξήθηκε ο δείκτης διάθεσης της οικονομίας στις 89,2 μονάδες, επίπεδο που επετεύχθη για τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2009. Οι προσδοκίες αναπτερώθηκαν από μια καλή τουριστική χρονιά
. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, για την τρέχουσα σεζόν αναμένονται στην Ελλάδα 17 εκατ. τουρίστες, καθώς και καθαρά έσοδα πάνω από 11 δις ευρώ. Τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκαν 15,5 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δις ευρώ. Χάρη σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, οι ξενοδόχοι μπόρεσαν, τα τελευταία δύο χρόνια, να μειώσουν τις τιμές των διανυκτερεύσεων κατά 20%. Τα πρώτα θετικά μηνύματα παρουσιάστηκαν από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα μ’ αυτά διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μουσείων κατά 15% έναντι του Ιανουαρίου του 2012. Στους αρχαιολογικούς χώρους (όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία) καταγράφηκε μάλιστα αύξηση σχεδόν κατά 35%.

Οι υψηλές προσδοκίες από τον τουρισμό ξεκινούν να θέτουν σε κίνηση την ελληνική οικονομία. Έτσι τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, πωλήθηκαν περισσότερα αυτοκίνητα (+19%) από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Περισσότερα από τα μισά αυτών των νέων καταγραφών αφορούν παραγγελίες από εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες ανανεώνουν το στόλο τους.

Ακόμη και στην αγορά εργασίας υπάρχουν ενδείξεις αναβίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας καταγράφηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο σχεδόν 38000 περισσότερες προσλήψεις, ενώ περίπου 14500 ήταν ο περσινός αριθμός. Αν και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με 27%, η αύξηση φαίνεται να επιβραδύνεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 11.000 άτομα ως νέοι άνεργοι, ενώ το 2012 η μηνιαία αύξηση κυμαινόταν κατά μέσο όσο σε περίπου 30.000.

Μια ακόμα θετική ένδειξη παρουσιάζεται όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, τα οποία για πρώτη φορά τον Απρίλιο πληρούν το στόχο του προγράμματος. Ελαφρά βελτιωμένα εμφανίζονται ως προς αυτό τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Και από πρόωρα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ο τρέχων προϋπολογισμός φαίνεται να εξακολουθεί να βελτιώνεται περισσότερο απ’ ό,τι σχεδιαζόταν. Στο πρώτο τρίμηνο το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στα 330 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το στόχο του ελλείμματος ύψους 3,6 δις ευρώ".
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ