2013-06-02 21:21:52
Φωτογραφία για DEBKA: Η Μόσχα «πίσω» από την Χεζμπολάχ
«Οι συριακές συστοιχίες πυραύλων ευρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, έτοιμοι να αναχαιτίσουν πυραύλους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ισραηλινός σμήναρχος Zvika Haimovich σε ειδική ενημέρωση για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός παρακολουθεί κάθε εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποιείται στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο αντίδρασης στην ισραηλινή αεράμυνα να καθορίσει εάν ο στόχος μίας τέτοιας πιθανής εκτόξευσης απειλεί το ίδιο το Ισραήλ.

«Το μόνο που απαιτείται είναι η αλλαγή λίγων μοιρών » στη διαδρομή πτήσης ενός τέτοιου πυραύλου για να μας θέσει σε κίνδυνο» δήλωσε ο σμήναρχος Zvika Haimovich.

Μιλώντας στην βάση πυραύλων Palmachim νότια του Τελ Αβίβ, ο σμήναρχος Zvika Haimovich εξήγησε ότι τα ραντάρ μακρού βεληνεκούς που διαθέτουν καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των συριακών πυραύλων και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι ισραηλινοί αξιωματικοί αεράμυνας δίνουν την εντολή ενεργοποίησης του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow II.


Σε περίπτωση «απειλητικών εκτοξεύσεων» τίθεται αυτόματα σε συναγερμό η βάση πυραύλων Palmachim και παράλληλα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα επέμβασης.

«Εξετάζουμε όλες τις πλευρές και τις παραμέτρους από την χρήση οπλικών συστημάτων που οι Σύριοι χρησιμοποιούν», δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματικός της αεροπορίας. «Έχουν χρησιμοποιήσει όλη την γκάμα πυραύλων του οπλοστασίου τους (κατά των Σύρων ανταρτών) για τους οποίους ανησυχούμε. 

Σύμφωνα με πηγές του Πεντάγωνου οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν συστήματα πυραύλων Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ιορδανία για την ετήσια άσκηση «joint Eager Lion 2013» που θα πραγματοποιηθεί από τις ΕΔ των 2 χωρών μέσα στον Ιούνιο.

Οι αμερικανικές πηγές δεν ανέφεραν βέβαια αν οι πύραυλοι Patriot και τα μαχητικά αεροσκάφη θα αποχωρήσουν μετά τη δίμηνη άσκηση. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επεσήμαναν όμως ότι οι πύραυλοι Patriot δεν θα παρέχουν αντιπυραυλική προστασία στην Ιορδανία από τους συριακούς πυραύλους Scud, αλλά αποτελούν μία επίδειξη έμπρακτης υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Χασεμιτικό Βασιλείο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile σε υψηλό βαθμό του επιχειρησιακού συντονισμού βρίσκονται οι συστοιχίες πυραύλων Patriot των ΗΠΑ στην Ιορδανία και την Τουρκία με το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 2 για μια πιθανή εκδήλωση πυραυλικής επίθεσης που ενδεχομένως θα μπορούσε να προέλθει από το Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην όλη προσπάθεια των αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων προστίθεται και η συνεισφορά του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis που φέρεται επι των αμερικανικών μονάδων επιφανείας στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά , συνεχίζει να διασπείρει σύγχυση σχετικά με την παράδοση των πυραύλων S-300 στη Συρία, μπλοκάροντας παράλληλα στο ΣΑ του ΟΗΕ οποιαδήποτε καταδικαστικό ψήφισμα για την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Υπό τον τίτλο «δήλωση έντονης ανησυχίας για το Quşayr» το Συμβούλιο Ασφαλείας κλήθηκε να εκφράσει μόνο σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρομερές βιαιότητες σε αυτή την πόλη από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ που πολεμούν μαζί με το συριακό στρατό και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αστικής περιοχής.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές σφοδρές μάχες μαίνονται ακόμα στο βόρειο τομέα της πόλης al Quşayr δεδομένου ότι οι αντάρτες μετέφεραν ενισχύσεις.

Η ασφυκτική πολιορκία των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στην πόλη έχει διακόψει τις προμήθειες τροφής και νερού για τους 10.000 πολίτες και τους 2.500 αντάρτες της αντιπολίτευσης που έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη περιοχή της πόλης. Τουλάχιστον 1.200 τραυματίες δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση του ΣΑ για την πόλη al Quşayr για τον λόγο ότι δεν υπήρξε προηγούμενη καταδίκη του ΟΗΕ κατά των Σύρων ανταρτών όταν αυτοί κατέλαβαν την πόλη το 2012.

Για το Ισραήλ, η Ρωσική δράση του ΟΗΕ προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι ισοδυναμεί με την επέκταση βοήθειας της Μόσχας όχι μόνο στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και στην οργάνωση Χεζμπολάχ η οποία πρωτοστάτησε κατά την προέλαση των συριακών δυνάμεων στην πόλη al Quşayr.

Η κίνηση αυτή της Μόσχας αποτελεί συνέχεια των υποσχέσεων στήριξης του Ρώσου ΥΦΕΞ Μιχαήλ Μπογκντάνοφ προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια της μυστικής συνάντησης τους στη Βηρυτό στις 27 Απριλίου 2013.

Όταν ρωτήθηκαν για το γεγονός αυτό Ρώσοι διπλωμάτες οι απαντήσεις τους ήταν διφορούμενες – (με τον ίδιο τρόπο που είναι ασαφείς για τους πυραύλους S-300). Ωστόσο σύμφωνα με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η στρατιωτική επέμβαση της Χεζμπολάχ στον πόλεμο της Συρίας έχει κερδίσει ένα ισχυρό σύμμαχο στην Μόσχα.

Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

http://www.debka.com/article/23012/Israeli-Arrow-II-ready-for-Syrian-missiles-US-Patriots-for-Jordan-Moscow-backs-Hizballah

http://www.analystsforchange.org/2013/06/arrow-ii-patriot.html
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ