2013-06-12 06:39:57
Φωτογραφία για Βλέπει εκλογές, αλλά το σκέφτεται για πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ
Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθεί το μεσημέρι (στις 12) ο επικεφαλής του... ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε μέχρι αργά τη νύχτα σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του κόμματός του, γύρω από το θέμα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, που αυτό μπορεί να προκαλέσει.

Ειλημμένη απόφαση είναι να ενισχυθεί ο κινηματικός χαρακτήρας των αντιδράσεων και να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία στις διαδηλώσεις το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στην ΕΡΤ, αλλά και να το μετατρέψει σε κίνημα προστασίας της δημοκρατίας. Παράλληλα οι σχεδιασμοί για την ανοιχτή συγκέντρωση της Δευτέρας στην πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον κ. Τσίπρα προσλαμβάνουν πλέον άλλο χαρακτήρα, ευρύτητα και απήχηση, με την Κουμουνδούρου να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει στον κ. Παπούλια το αίτημά του για αναπομπή της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, όμως γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τούτο: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βάλει την υπογραφή του και οι εξελίξεις στο μεταξύ τρέχουν, καθώς η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ.


Περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να αφήσει την κυβέρνηση συνεργασίας, με τους έντονους πλέον εσωτερικούς κραδασμούς να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς δύο δρόμους βλέπουν να ανοίγονται: Ή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστούν σε μία θεαματική αναδίπλωση, που θα τους εκθέσει ή θα επιμείνουν στη διαφωνία τους με τις ενέργειες του πρωθυπουργού, που είτε θα αναγκάσει τον Αντώνη Σαμαρά να οπισθοχωρήσει ηττημένος, είτε θα οδηγήσει σε εκλογές.

Γι’ αυτό και πέρα από την σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, η Κουμουνδούρου θα πιέσει ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τις οποίες και θα καλέσει, εφόσον εννοούν την αντίθεσή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ΕΡΤ, να καταθέσουν πρόταση νόμου για την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα εξετάζει το ενδεχόμενο, αναλόγως και των εξελίξεων στα παραπάνω μέτωπα, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όμως αυτό λογικά δεν μπορεί να συμβεί, πριν εκδηλωθεί πλήρως η εσωκυβερνητική κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως βλέπει πίσω από τις κυβερνητικές κινήσεις και το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόθεση του κ. Σαμαρά για προσφυγή σε εκλογές. Βασίζουν την εκτίμηση αυτή στην αποτυχία και τα αδιέξοδα, όπως λένε, του μνημονίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση. Για παράδειγμα η μη πώληση της ΔΕΠΑ θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, όπως και η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση. Επιπλέον η πίεση της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το συντομότερο, έναρξη πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πιθανόν για κούρεμα καταθέσεων τους επόμενους μήνες, πιθανόν οδηγεί την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά σε «ηρωική» έξοδο, σημειώνουν με νόημα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ