2013-06-12 16:19:04
Φωτογραφία για Αντισυνταγματική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ.
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. είναι αντισυνταγματική,αφού δεν υπάρχει περίπτωση εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτης ανάγκης,όπως προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.Πρόκειται για την 19η κατά σειρά πράξη νομοθετικού περιεχομένου.Δεν υπάρχει ευρωπαικό κράτος,χωρίς δημόσια τηλεόραση. Το σήμα της Ε.Ρ.Τ. φτάνει σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στους έλληνες του εξωτερικού,οι οποίοι θα στερηθούν το δημοκρατικό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Επιπλέον,σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος,ο έλεγχος ασκείται από το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης και όχι από την κυβέρνηση.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα έρθει τον Οκτώβριο προς ψήφιση στην βουλή,αφού το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει την έγκριση της πράξης από την ολομέλεια της βουλής και όχι από θερινά τμήματα,μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοση της πράξης.Όμως,η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την βουλή,δεν θα έχει αναδρομικό αποτέλεσμα και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα έχει ήδη εφαρμοσθεί.


Στην πραγματικότητα,έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα,απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Νομικό κενό δημιουργεί το γεγονός ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου φέρει την υπογραφή μόνο συγκεκριμένων υπουργών και όχι του συνόλου των υπουργών(αρμόδιων για τον δημόσιο τομέα).

Κατά τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, δεν υφίσταται κανενός είδους έκτακτη περίπτωση, στην οποία μάλιστα να μπορεί να θεωρηθεί ότι συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα και, συγχρόνως, απρόβλεπτη ανάγκη, ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία.

Άρθρο 44 του Συντάγματος:

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.

2.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

3.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Κυβέρνησης. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 15 του Συντάγματος:

1. Οι προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρου δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, τη φωνογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης.

2.Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Τέλος,ο πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε πως το κτίριο αποτελεί δημόσια περιουσία, ότι η παρουσία των εργαζομένων θεωρείται κατάληψη και πως όσοι δεν συμμορφωθούν με την εντολή θα πάνε στο αυτόφωρο.Γεγονός αντιδημοκρατικό και ανήθικο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ