2013-06-14 09:55:42
Φωτογραφία για Η Total ενδιαφέρεται και για το τερματικό του φυσικού αερίου στην Κύπρο
Του Κυριάκου Πομηλορίδη

Έχοντας εξασφαλίσει καλά νέα από τον πετρελαϊκό κολοσσό της Γαλλίας Total, ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και επιστρέφει αύριο. Ζήτησε επίσπευση των εργασιών της εταιρείας στα κυπριακά οικόπεδα με το φυσικό αέριο. Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Προέδρου στη Γαλλία.

 

 Επισπεύδει και η TOTAL, τις διαδικασίες διερεύνησης ύπαρξης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα, που εξασφάλισε, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας. Την πρόθεση της εταιρείας να επιταχύνει τις διαδικασίες στα τεμάχια 10 και 11, δημοσιοποίησε το πρωί ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Κριστόφ ντε Μαρζιερί. Αμέσως μετά τη συνάντηση του στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως αποκάλυψε η TOTAL θα ψάξει όχι μόνο για Φ.Α. αλλά και για πετρέλαιο. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Ντε Μαρζιερί η εξεύρεση επιπρόσθετων ποσοτήτων Φ.Α. ή ακόμα και πετρελαίου θα αποτελέσει παγκόσμια επιτυχία 


 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του και το σύνολο των επαφών του στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ειδικότερα για τη συνάντηση του με τον γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Ολάντ. 

 

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ωρίμασε ο χρόνος για μία ευρύτερη συνεργασία, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, για προώθηση της Τραπεζικής ένωσης και αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται. 

 

Οπως από χθες αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε να προωθήσει το αίτημα της Λευκωσίας τόσο για αποτελεσματική στήριξη με επιπλέον ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, όσο και για την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων που της αναλογούν από το Πολυετές Δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Προέδρου στη Γαλλία:

 

 

Νωρίτερα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της γαλλικής εταιρείας TOTAL Κριστόφ ντε Μαρτζιερί είχε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά τις επαφές του στη γαλλική πρωτεύουσα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, δέχθηκε τον Πρόεδρο της TOTAL στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου.

Στη συνάντηση που κράτησε πέραν της μίας ώρας αποφασίστηκε η επίσπευση των σεισμικών ερευνών από την total αλλά και των διερευνητικών γεωτρήσεων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχει εξασφαλίσει.

 Ο πρόεδρος της total, σημείωσε ότι θεωρεί την Κύπρο αξιόπιστο εταίρο, αναφορά που προφανώς παραπέμπει σε μελλοντική συνεργασία στην εμπορία του φυσικού αερίου αλλά και στο θέμα του τερματικού, το οποίο όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 τέθηκε στη συνάντηση.  Ο πρόεδρος της Total είπε ακόμα ότι, προτεραιότητα αποτελεί επίσης η αξιοποίηση των τεμαχίων που έχει εξασφαλίσει εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συνάντησε κατά τις επαφές του ένα πνεύμα συνεργασίας και μια απόλυτη διάθεση αλληλεγγύης και εμβάθυνσης των σχέσεων.

 

Όσον αφορά τις συνομιλίες με την γαλλική εταιρεία, είπε ότι «για την Total αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι η προτεραιότητα»,  προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να επιταχυνθούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τα στάδια που θα ακολουθήσει η εταιρεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτά «έχουν συνομολογηθεί», πρόσθεσε όμως ότι η κουβέντα περιστράφηκε κυρίως στη δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας.

 

Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις και με τις εταιρείες Noble και Delek, παράλληλα δήλωσε όμως ότι «διασφαλίζεται το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος της Total για συμμετοχή στις επενδύσεις για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης». «Φαίνεται πως υπάρχει [ενδιαφέρον]» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Κληθείς να αναφερθεί στη συνομιλία του με τον κ. Ολάντ σε σχέση με τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν αναφέρθηκε σε εχθρική, αλλά σε πρωτόγνωρη αντιμετώπιση ενώ πρόσθεσε ότι το κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει. Διαφοροποιείται, συνέχισε, η πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης και είπε ότι «η μονόπλευρη λιτότητα δεν φαίνεται να ήταν η συνταγή που δίνει τις απαντήσεις».

 

Ακόμη, έκανε λόγο για «εμμονή» του Προέδρου Ολάντ στην ανάγκη της τραπεζικής ένωσης και στην αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων, στο ενδιαφέρον του για διάθεση κονδυλίων για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, τη θέση για συχνότερη επαφή των ηγετών της ευρωζώνης, την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου και την αναθεώρηση των πολιτικών που ακολουθούνται. «Αυτά για μένα είναι σημαντικότατα και οπωσδήποτε επηρεάζουν θετικά και τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει» είπε.

 

Κληθείς να πει αν υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να δημιουργήσει ένα μέτωπο με τη Γαλλία και την Ιταλία, για το θέμα της τραπεζικής ένωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το σημαντικό δεν είναι αν θα δημιουργηθεί μέτωπο. «Ωριμάζει ο χρόνος που δημιουργούνται οι προοπτικές», συνέχισε, «για μια ευρύτερη συμμαχία», μέσα και από τις ανησυχίες που προκύπτουν από πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ενώ είπε ότι τον Ιούνιο αναμένονται απτά αποτελέσματα.

Αντέννα Κύπρου
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ