2013-06-17 01:31:03
Φωτογραφία για Πανηγυρικός εορτασμός Αναλήψεως Ακρινή 2013
Με λαμπρότητα, τιμές και παραδοσιακές εκδηλώσεις πανηγυρίστηκε η Εορτή της Αναλήψεως του... Κυρίου στην Ακρινή Ελλησπόντου Κοζάνης την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013.

Την παραμονή της Εορτής Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με την Μεταφορά της εικόνας της Ανάληψης του Κυρίου και της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Η Μεταφορά των Εικόνων ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα λίγο πιο πάνω από την είσοδο του χωριού και αφού διέσχισε όλο το χωριό από τον κεντρικό δρόμο, κατέληξε στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, όπου και ήταν και ο τελικός προορισμός τους.

Τις Εικόνες συνόδευαν δεξιά και αριστερά μικρά παιδιά από αγόρια και κορίτσια του παιδικού Τμήματος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές στολές.

Μπροστά και πίσω από τις Εικόνες υπήρχαν καβαλάρηδες με τα περήφανα άλογα τους για να συνοδεύσουν και αυτοί με την σειρά τους τις Εικόνες.


Το παραπάνω γεγονός πραγματοποιείται ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής.

Πιστοί όλων των ηλικιών από το χωριό της Ακρινής αλλά και από άλλα χωριά της γύρω περιοχής ακολουθούσαν τις Εικόνες.

Δεξιά και αριστερά από τον δρόμο κάτοικοι βγήκαν έξω για να παρακολουθήσουν την Μεταφορά των Εικόνων που περνούσε μπροστά από τα σπίτια τους.

Οι Εικόνες πέρασαν έξω από το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και μετέπειτα από την Ιερή Σπηλιά.

Σε όλη την διάρκεια της μεγάλης και όμορφης αυτής διαδρομής, η καμπάνα του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χτυπούσε συνεχώς και αφού οι Εικόνες πέρασαν έξω από το χωριό, συνέχισε να χτυπά η καμπάνα από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέχρι και την στιγμή που έφτασαν στην είσοδο του.

Εκεί στην είσοδο του Αγίου Γεωργίου, κατέβηκε να υποδεχτεί και να συνοδεύσει τις εικόνες ο Ιερέας του χωριού παπαΧρήστος, για να τις μεταφέρει στον Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και ακολούθησε ο Εσπερινός παρουσία πολλών πιστών του χωριού και από τα γύρω χωριά της περιοχής.

Ήδη γυναίκες και άντρες του χωριού είχαν ξεκινήσει τις απαραίτητες ετοιμασίες και τις εργασίες της ημέρας αλλά και για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας.

Μετά τον Εσπερινό μοιράστηκαν αυγά και διάφορα άλλα κεράσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει και πρόσφεραν γυναίκες του χωριού και οι οποίες εργάστηκαν για να γίνουν όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε και τις δυο αυτές ημέρες να μην λείψει τίποτα από την μεγάλη αυτή γιορτή του χωριού τους.

Ανήμερα της Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, στις 13 Ιουνίου 2013 στις 7:30 το πρωί, ξεκίνησε Θεια Λειτουργία και μετά το τέλος της μοιράστηκε φαγητό προσφορά της Εκκλησίας, το οποίο με πολύ αγάπη και χαρά είχαν μαγειρέψει νωρίτερα κυρίως γυναίκες του χωριού.

Ακολούθησαν χορευτικές εκδηλώσεις από συλλόγους στον προαύλιο χώρου του Αγίου Γεωργίου.

Οι Εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ στις 8:00 με αυγομαχίες στο Πολύκεντρο Ακρινής όπου την Απονομή των Βραβείων έκανε ο πρόεδρος του χωριού Πουτογλίδης Παύλος.

Ακλούθησαν Μουχαπέτια και γλέντια μέχρι το πρωί σε διάφορα μαγαζιά του χωριού.

Και τις δύο αυτές ημέρες στον Κέντρο του χωριού υπήρχαν παιχνίδια Λούνα Παρκ και διάφορα άλλα είδη ψυχαγωγίας για την διασκέδαση μικρών και μεγάλων.

Αξίζουν Συγχαρητήρια στις γυναίκες κυρίως αλλά και σε όσους εργάστηκαν με πολύ κόπο, αγάπη και χαρά, έτσι ώστε όλα να γίνουν όμορφα προπάντων και τέλεια ως αποτέλεσμα.

Αξίζουν όμως και θερμά Συγχαρητήρια στον Ποντιακό Σύλλογο της Ακρινής, στην Ενορία του χωριού αλλά και στον πρόεδρο της Κοινότητας της Ακρινής για την οργάνωση όλων των παραπάνω εκδηλώσεων.

Ο καθένας ξεχωριστά με την σειρά του αλλά και όλοι μαζί σε συνεργασία αναμεταξύ τους, είχε ως τελικό αποτέλεσμα την Επιτυχία των Εκδηλώσεων.

Το πιο σημαντικό όμως από την παραπάνω συνεργασία των Φορέων και των κατοίκων του χωριού της Ακρινής, ήταν ότι όλα πραγματοποιήθηκαν έτσι ώστε ο πανηγυρισμός της Αναλήψεως του Κυρίου να εορταστεί με κάθε Σεβασμό και Τιμή στην Παράδοση και στην Θρησκεία μας όπως άλλωστε Εορταζόταν και στον Πόντο, αλλά και συνεχίζεται και στην Ακρινή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την άφιξη των Πόντιων Προσφύγων.

neoiellispontou.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ