2013-06-17 10:47:29
Φωτογραφία για Τουρκία: Γενική απεργία για τη βία στην Ταξίμ
Με γενική παράλυση της χώρας απαντούν τα τουρκικά συνδικάτα στη βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, κηρύσσοντας απεργία τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική ομιλία Ερντογάν σε οπαδούς του.

Συγκεκριμένα, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα KESK και DISK καλούν σε γενική απεργία, αντιδρώντας στη βίαιη διάλυση των διαδηλωτών.

"Ζητούμε να τερματιστεί η αστυνομική βία αμέσως" δήλωσε ο εκπρόσωπος του KESK Μπακί Τζινάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν γιατροί, μηχανικοί, οδοντίατροι και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.

Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Reuters, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη -ορισμένοι με πολιτικά και γκλόμπ- έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες.


Υπήρχαν επίσης αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους, ενώ το κυνηγητό συνεχιζόταν μέσα στα στενά, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίζει τη συγκέντρωση διαδηλωτών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης που είχαν μείνει μέχρι τώρα σχετικά ήρεμα, όπως την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά αλλά και το Νισάντασι.

Διαβάστε: Ερντογάν: "Στην Ελλάδα έγιναν επεισόδια αλλά δώσατε δισ."

Είχε προηγηθεί η ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής, κατά την οποία ανέφερε ότι "ήταν καθήκον μου σαν πρωθυπουργός να εκκενώσω την πλατεία Ταξίμ".

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν η επέμβαση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές της πόλης εναντίον διαδηλωτών.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν σημαντικό αριθμό τραυματιών, αλλά και προσαγωγών.

Έχει προηγηθεί το Σάββατο, μία νύχτα βίαιων συγκρούσεων μέσα στην πλατεία Ταξίμ, το πάρκο Γκεζί και τους γύρω δρόμους.

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης του πάρκου με δακρυγόνα και αντλίες νερού - λίγο μετά το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού- η οργή φούντωσε και ακολούθησαν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία.

Επικράτησε πανικός, σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα, υπήρξαν συλλήψεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά. 
nooz
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ