2013-06-18 01:51:55
Φωτογραφία για Φιάσκο η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μια...αναιμική συγκέντρωση 3-4.000 ατόμων στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας είπε οτι είναι βέβαιος για το πολιτικό τέλος του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του, αλλά δεν ζήτησε ευθέως εκλογές.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με αφορμή τον ένα χρόνο από τις εκλογές που ανέδειξαν το κόμμα του σε μείζονα δύναμη της αντιπολίτευσης, επιτέθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και αντιδημοκρταικές πρακτικές (με αφορμή κυρίως το «μαύρο» της ΕΡΤ).

Παρά ταύτα και παρά την οξύτητα των φράσεων του κ. Τσίπρα, η συγκέντρωση στην οποία είχε ποντάρει πολλά η Κουμουνδούρου, ήταν μάλλον κατώτερη των προσδοκιών.

Δεδομένων δε των συνθηκών και της πόλωσης που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή τις τελευταίες εβδομάδες, η συγκέντρωση δεν φάνηκε να αντιστοιχούσε ούτε στους υπολογισμούς των επιτελών του κ. Τσίπρα.

Πρόχειροι και ανεπίσημοι υπολογισμοί της Αστυνομίας, λίγη ώρα προτού ο κ
. Τσίπρας ανέβει στο βήμα, έφεραν το συγκεντρωμένο πλήθος να γύρω στις 3.000 άτομα. Την ώρα πάντως που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, το πλήθος υπολογιζόταν γύρω στις 5.000 - 6.000. Ειδικότερα: η εξέδρα του ομιλητή είχε στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και το συγκεντρωμένο πλήθος γέμιζε τον χώρο από τις αρχές της οδού Φιλελλήνων και έως τις αρχές της οδού Σταδίου, ενώ η οδός Ερμού ήταν γεμάτη έως τη συμβολή της με την οδοό Νίκης.

Στις καθέτους τυου Συντάγματος, δεν υπήρχε ουσιαστικά πλήθος και οι δρόμοι μπροστά από την Μεγάλλη Βρετάννια και τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις τράπεζες της απέναντι πλευράς, ήταν άδειοι.

Ανεβαίνοντας στην εξέδρα ο κ. Τσίπρας έσπευσε να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και να τονίσει: «Τελειώσατε. Να το επαναλάβω άλλη μια φορά για να το εμπεδώσετε: Τε-λει-ώ-σα-τε!», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Είτε τα βρείτε, είτε δεν τα βρείτε απόψε, καληνύχτα σας. Μόνο αφήστε παρακαλώ στη θέση τους τα ασημικά που απέμειναν, γιατί δεν σας ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πολλές φορές ότι «απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής» και τόνισε πως ο λαός μίλησε και ότι «η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής».

Εξηγώντας την βεβαιότητά του για το τέλος της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό θα συμβεί «γιατί έχετε εκθέσει τη χώρα διεθνώς».

Συμπλήρωσε επίσης πως ένας μόνο σύμμαχος απέμεινε κ. Σαμαρά: «Η Χρυσή Αυγή. Ναι! Μόνο οι νεοναζί συμφωνούν με τα αίσχη σας», είπε ο κ. Τσίπρας. .

Αναφέρθηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας στα πρόσφατα περιστατικά και στο κλείσιμο της ΕΡΤ και μεταξύ των άλλων τόνισε: «Το πραξικόπημα του κ. Σαμαρά στην ΕΡΤ, ο αποκεφαλισμός χιλιάδων εργαζομένων αλλά και του δικαιώματος του Έλληνα πολίτη στην ενημέρωση, ανέδειξε τα όρια της πολιτικής των μνημονίων και της κυβέρνησης Σαμαρά».

Οπως πάντως προέβλεψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι μέρες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι εύκολες μέρες. Οι σειρήνες του αποπροσανατολισμού θα οργιάσουν στους δέκτες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Οι εκβιασμοί και οι απειλές αυτή τη φορά θα είναι δυο φορές πιο ξεδιάντροποι απ' ότι πέρυσι. Όμως θα τα καταφέρουμε».

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας είπε πως «ενα χρόνο πριν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία» και τόνισε:«Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τον τόπο. Ένα χρόνο πριν είπαν ψέματα και κατατρομοκράτησαν το λαό. Του είπαν ότι αυτοί θα επαναδιαπραγματευθούν το μνημόνιο, ενώ είχαν ήδη συμφωνήσει να το εφαρμόσουν ακόμα πιο σκληρά. Του είπαν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα χαθούν οι θέσεις εργασίας. Ενώ αυτοί είχαν σχέδιο για χιλιάδες απολύσεις και για ανεργία σοκ. Του είπαν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Ενώ αυτοί ήταν έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα, ακόμα και κούρεμα των καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο. Του είπαν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία θα καταρρεύσει. Ενώ ήξεραν ότι με τις υπογραφές τους στη συνέχεια του μνημονίου η οικονομία θα κατέρρεε».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι διαθέτει αγωνιστές «από τον Μανόλη Γλέζο μέχρι τους νέους της καθημερινής πάλης, για να μας θυμίζουν όλους το απλούστατο: Ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται σίγουρα είναι εκείνος που δεν δίνεται».

Επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί θα εξασφαλίζεται τροφή, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους «και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους».

Δεσμεύτηκε για τη νέα «σεισάχθεια», τη διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχιας, τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου.

Δεσμεύτηκε επίσης για την ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος και τόνισε: «Καμιά φορολογική υποχρέωση και κανένα χαράτσι για οικογένειες χωρίς εισόδημα. Δεσμευόμαστε για απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Για εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Για τη κάλυψη των αναγκών σε διατροφή των πιο φτωχών στρωμάτων. Για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Για τη πλήρη δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη και το συστηματικό ιατρικό έλεγχο όλων των παιδιών. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ