2013-06-18 01:44:51
Φωτογραφία για Ιούλιο, ανασχηματισμός...- Δεν υπάρχουν εκλογές - Τετάρτη νέα σύσκεψη
Την Τετάρτη θα ξανασυναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προκειμένου -όπως είπε μετά τη συνάντηση της Δευτέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος- η κυβέρνηση να «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.

Από εκεί και πέρα, ανοίγουν όλα τα θέματα του ανασχηματισμού, του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, καθώς και της ενδεχόμενης συμμετοχής των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στην κυβέρνηση.

Εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τρεισήμισι ώρες, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στα γραφεία τους από όπου τοποθετήθηκαν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό, όπως είπε, είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Σαμαράς -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ΕΡΤ -την άμεση επαναλειτουργία της οποίας αναμένει η ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ- καταδεικνύει πως στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης ουδείς μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη, και αναμένει να εξέλιξη της συζήτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Κουβέλης: Η τρικομματική δεν είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την της ΕΡΤ, το Μέγαρο Μέγαρο φαίνεται να δίνει μία διαφορετική ερμηνεία, σε σχέση με αυτή που έδωσαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

Ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».

Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

**

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ, στη νέα σύσκεψη, την προσεχή Τετάρτη.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας τέθηκαν «όλα τα θέματα», υπογράμμισε όμως ότι το βασικό ζήτημα είναι η προγραμματική βάση της κυβέρνησης, καθώς και «οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων» -συζήτηση η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί.

Η συζήτηση -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- άρχισε μα αφορμή την ΕΡΤ, αλλά το βασικό θέμα είναι ο σεβασμός των θεσμικών κανόνων και «η κυβέρνηση αυτή να λειτουργεί ως μια πραγματική Κυβέρνηση Συνεργασίας και όχι ως μια μονοκομματική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους».

«Δε μπορεί καμία Κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι από προχειρότητες και οπισθοδρομήσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ ως ένα καλό παράδειγμα. Είμαστε υπέρ της «ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης», αλλά «με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή».

Ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι λέει στην πραγματικότητα ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, να «μαυρίσει την οθόνη».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η απόφαση του ΣτΕ λέει «ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

»Κανείς δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ.

»Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου».

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό, πρέπει να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ», είπε ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας εν αναμονή των αποφάσεων του κ. Σαμαρά για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ και επισήμανε ότι η λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει από δημόσιο φορέα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας πλην της ΕΡΤ.

Παραδέχθηκε ότι το κλίμα στη σύσκεψη ήταν φορτισμένο και το απέδωσε στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι εκλογές δε θέλουμε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές, αλλά δε θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

**

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της πολύωρης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ΕΡΤ κατέδειξε ότι ουδείς μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης.

Το άμεσο, χωρίς καθυστέρηση άνοιγμα όλων των συχνοτήτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναμένει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας πως κατόπιν πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.

«Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Όμως, άλλο αυτό και άλλο το μαύρο στους δέκτες» υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης.

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συντάσσεται με αυτό που έχει πει η ΔΗΜΑΡ ότι κανένας δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.

«Με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο κ. Σαμαράς να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και από κει και πέρα οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα όσα αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρέπει να δρομολογηθούν» σημείωσε.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως το ζήτημα της ΕΡΤ είναι πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε ότι κανείς δεν δικαιούται στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια.

«Ήταν μονομέρεια από μεριά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [...] αγνοώντας ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα, στηρίζεται και στη ΔΗΜΑΡ» ανέφερε.

Συνεχίζοντας επισήμανε πως ήλθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει, αλλά και την ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, ανέφερε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του ΣτΕ, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί, να αξιοποιηθεί και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την πραγματική συλλειτουργία των τριών κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

**

Άμεση επανέναρξη του προγράμματος της ΕΡΤ, βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος, επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι υπάρχει νομική βάση στο αίτημα των εργαζομένων ώστε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης, ως προς το μέρος που αφορά τη διακοπή μετάδοσης εκπομπών, έως τη δημιουργία νέου φορέα.

Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ.Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ.Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Διευκρινίσεις από το ΣτΕ

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ.Μενουδάκος. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ