2013-06-18 21:49:23
Φωτογραφία για Έκλεισε τρία χρόνια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ο Β. Μαρινάκης...
Σαν σήμερα πριν ακριβώς τρία χρόνια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε την ΠΑΕ Ολυμπιακός παίρνοντας την σκυτάλη από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Το Sport24.gr θυμάται τους προπονητές, τους 43 παίκτες, τις αρχικές διαφωνίες και εν τέλει το deal με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Συμπληρώνονται τρία ολόκληρα χρόνια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι της ΠΑΕ Ολυμπιακός και αυτές οι 1000+ μέρες είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα, αποθέωση, αποδοκιμασίες, αλλά και τίτλους. Ολυμπιακά πράγματα δηλαδή, αφού στην ομάδα του Πειραιά όσο εύκολα μπορεί να γίνεις Θεός, ακόμα πιο εύκολα μπαίνεις στο στόχαστρο του κόσμου.

Οι εναλλαγές συναισθημάτων συνηθίζονται βέβαια στο ποδόσφαιρο, όμως ιδιαίτερα στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και το άσπρο γίνεται μαύρο στο πιτς φιτίλι. Αυτό το κατάλαβε πολύ καλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στον τρίτο χρόνο της παρουσίας του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.


Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια τάξη και ας ξεκινήσουμε από την αρχή... Το καλοκαίρι του 2010, ο Ολυμπιακός βρισκόταν σχεδόν υπό διάλυση. Είχε τερματίσει τελευταίος στα πλέι οφ, ο κόσμος ξεσπούσε με κάθε τρόπο για την τραγική εικόνα της ομάδας και ο Σωκράτης Κόκκαλης σκέφτηκε για πρώτη φορά την πώληση της ΠΑΕ.

Τα οικονομικά δεδομένα στη χώρα ήταν δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης και η αλλαγή σκυτάλης μετά από 17 χρόνια παρουσίας του Σωκράτη Κόκκαλη, φάνταζε δύσκολη και επικίνδυνη. Κάπου εκεί μπαίνει στην ερυθρόλευκη ιστορία μας ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στις 18 Μαΐου του 2010 είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας φήμες που ήθελαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ενδιαφέρεται για την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Όπως σας προαναφέραμε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δείξει την διάθεσή του να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και τότε άρχισε η ονοματολογία.

Στην συνέχεια, ήρθε ένα δημοσίευμα που έκανε λόγο για επικοινωνία Κόκκαλη-Μαρινάκη, που αμέσως διαψεύστηκε από τις δύο πλευρές. Η ιστορία όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς ο Πειραιώτης εφοπλιστής ενδιαφερόταν πραγματικά για να πάρει στα χέρια του την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ.

Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά μέσω Sport24.gr! Ο νυν μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, είχε κάνει την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στην ιστοσελίδα μας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ, ενώ έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για μια κίνηση καρδιάς, αφού ό,τι λεφτά βάζεις στην ομάδα δεν τα ζητάς πίσω όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τα πράγματα πάντως δεν ήταν καθόλου εύκολα. Η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και μερικές εκφράσεις όπως το: "Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, είναι θρύλος, γι αυτό δεν πιστεύω σε "αποτιμήσεις μετοχών", σε "κερδοφόρες ΠΑΕ", σε "οικόπεδα-φιλέτα" και σε παζαρέματα για την αγορά τους", ενόχλησαν τον Σωκράτη Κόκκαλη και όλα έμοιαζαν πως είμαστε μπροστά σ' ένα αδιέξοδο.

Παρόλα αυτά, ο νυν πρόεδρος των πρωταθλητών Ελλάδας έριξε... γέφυρες με τον πρώην μεγαλομέτοχο και εμφανίστηκε σίγουρος πως αν οι δύο άντρες κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, τότε όλα μπορεί να λυθούν και οι διαφορές θα πάψουν να υπάρχουν.

Τέσσερις μέρες αργότερα (26/5/2010), ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε και πάλι αποκλειστικά στο Sport24.gr και τόνισε πως ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων με τον Σωκράτη Κόκκαλη, προσφέρει μέχρι 2.000.000 ευρώ ετησίως, για την έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε ή κάποιου άλλου γνωστού και καλού προπονητή.

Οι εξελίξεις έτρεχαν εκείνη την περίοδο και ο πρώην μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έβαλε νερό στο κρασί του και ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις όσων ενδιαφέρονταν για την ΠΑΕ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν άργησε να απαντήσει και σε λιγότερο από 24 ώρες, τόνισε πως θα συνεισφέρει στην Α.Μ.Κ της ΠΑΕ με 50.000.000 ευρώ, ενώ κάλεσε σε ραντεβού τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Παρά όμως τις διαφωνίες και το παρελθόν των δύο ανδρών, στις 18 Ιουνίου του 2010, ολοκληρώνεται με επιτυχία το μεγάλο deal και μια νέα -ένδοξη- σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού ξεκινά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε τα χέρια με τον Σωκράτη Κόκκαλη και πήρε το 67% των μετοχών της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, όμως παρόλα αυτά έπειτα από κοινή απόφαση, στην προεδρία παρέμεινε ο 72χρονος παράγοντας μέχρι τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

Ο Μαρινάκης και οι προπονητές

Η αρχή δεν ήταν εύκολη για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έκανε ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, έφερε πολλούς και σπουδαίους ποδοσφαιριστές και έφτιαξε έναν Ολυμπιακό, έτοιμο να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ελλάδας. Το πρώτο "χαστούκι" βέβαια, δεν άργησε να έρθει, αφού η ομάδα του Πειραιά αποκλείστηκε από την Μακάμπι στα προκριματικά του Europa League και έμεινε εκτός Ευρώπης.

Αυτή η αποτυχία είχε ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός να απομακρύνει τον Έβαλντ Λίνεν και με προσωπικές του κινήσεις να φέρει πίσω τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο ιδιοκτήτης των "ερυθρολεύκων" είχε ιδιαίτερη αδυναμία και εκτίμηση στον Ισπανό προπονητή και κατάφερε να τον πείσει να επιστρέψει στον Πειραιά. Μαζί πέρασαν δύο υπέροχα χρόνια, με δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων, ένα Κύπελλο Ελλάδας και μια πρόκριση στους "16" του Europa League. Κι όλα αυτά, με τον Ολυμπιακό να παίζει σπουδαίο και θελκτικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Όλα λοιπόν έδειχναν πως οι Πειραιώτες μπήκαν σε μια άλλη εποχή και ανέβηκαν επίπεδο, όμως η φυγή του Ερνέστο Βαλβέρδε έφερε τα πάνω κάτω. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ διαδέχτηκε τον άκρως επιτυχημένο Ισπανό κόουτς και το βάρος αποδείχθηκε πολύ μεγάλο για να το σηκώσει ο Πορτογάλος.

Φυσικά δεν ευθύνεται μονάχα ο ίδιος, αφού και η ποιότητα στο ρόστερ της ομάδας μειώθηκε, όμως το κακό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός πως η ομάδα ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα και προκρίθηκε στο Europa League ως τρίτη από τους ομίλους του Champions League, ήταν η αιτία της (πρόωρης) φυγής του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ο Ολυμπιακός ήταν άχρωμος, άοσμος, άγευστος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δώσει αρκετά χρήματα για να φέρει έναν προπονητή στυλ Βαλβέρδε. Στις αρχές του 2013, την ομάδα ανέλαβε ο Μίτσελ Γκονθάλεθ, που κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά. Ένας σχεδιασμός με μοναδικό στόχο την ενίσχυση του Ολυμπιακού και την επιστροφή του θεάματος στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Να σημειώσουμε φυσικά, πως εκτός από τους προπονητές που σας προαναφέραμε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει φέρει και αρκετούς τεχνικούς διευθυντές ή γενικότερα ανθρώπους του ποδοσφαίρου με σκοπό να ενισχύσουν κι άλλο την ομάδα. Ο Εντουάρντο Μαθία ήταν ένα φάντασμα που πέρασε και δεν ακούμπησε, ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς αποχαιρέτησε πρόσφατα τον Ολυμπιακό, ενώ ο Χόρχε Λορένθο παραμένει στην ομάδα μαζί με τους Κριστιάν Καρεμπέ και Πιέρ Ισά.

Τέλος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες της ομάδας, έχοντας ως σκοπό να φτιάξει ένα φυτώριο σπουδαίων και ταλαντούχων παικτών, που θα τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα. Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Νέων του Στορκ στο φετινό "Next Gen Series" είναι μια λαμπρή απόδειξη πως στου Ρέντη γίνεται επιτέλους πολύ καλή δουλειά Οι μεταγραφές του Βαγγέλη Μαρινάκη

Και από τους προπονητές και τους τεχνικούς διευθυντές ας πάμε στους ποδοσφαιριστές, που έχει φέρει στο Λιμάνι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.... Συνολικά είναι 43 παίκτες που ήρθαν επί Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, ενώ θα πρέπει να πούμε πως στην λίστα δεν υπάρχουν οι Μέγιερι και Μιραλάς, που μετακόμισαν στο Λιμάνι το 2010, αλλά ήταν οι τελευταίες πινελιές του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ας δούμε λοιπόν τα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα. Μια λίστα που θα μεγαλώσει, αφού σκοπός και στόχος της διοίκησης είναι το 2013-14 να δούμε έναν δυνατό Ολυμπιακό:

1) Φρανσουα Μοδέστο

2) Αριέλ Ιμπαγάσα

3) Χοσέ Χολέμπας

4) Ντένις Ρόμενταλ

5) Άλμπερτ Ριέρα

6) Σουμπίνιο

7) Κρίστιαν Νέμεθ

8) Μάρκο Πάντελιτς

9) Νταβίδ Φουστέρ

10) Μοϊσές Ουρτάδο

11) Τάσος Παπάζογλου

12) Ραφίκ Τζιμπούρ

13) Γιάννης Μανιάτης

14) Φρανσίσκο Χαβίτο

15) Φράνκο Κοστάνσο

16) Ιβάν Μαρκάνο

17) Ρόι Κάρολ

18) Σήφης Δασκαλάκης

19) Λιούμπομιρ Φέισα

20) Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς

21) Αλεκσάνταρ Κατάι

22) Πέταρ Γκρμπιτς

23) Πάμπλο Ορμπάιθ

24) Φραν Γέστε

25) Ζαν Μακούν

26) Τζαμέλ Αμπντούν

27) Βιθέντε Μόνχε

28) Ανδρέας Γιαννιώτης

29) Πάμπλο Κοντρέρας

30) Δημήτρης Σιόβας

31) Κώστας Μανωλάς

32) Ντρισά Ντιακιτέ

33) Βασίλης Καραγκούνης

34) Πάουλο Μασάντο

35) Ανδρέας Τάτος

36) Λεάντρο Γκρέκο

37) Γιάννης Ζαραδούκας

38) Παναγιώτης Βλαχοδήμος

39) Χούαν Πάμπλο Πίνο

40) Μάικλ Ολαϊτάν

41) Ανδρέας Σάμαρης

42) Τομάς Ντε Βινσέντι

43) Σαλίνιο

 http://www.sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ