2013-06-19 08:50:32
Φωτογραφία για ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - Οι Βέλγοι ψηφίζουν ΤΑΡ
Σημαντική εξέλιξη για τον αγωγό TAP. 

Οι Βέλγοι τον επέλεξαν. Μάλιστα η η εταιρεία Fluxys, ο βελγικός ΔΕΣΦΑ εισέρχεται στην κοινοπραξία που προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου Τrans Adriatic Pipeline (TΑΡ), ο οποίος και διεκδικεί τη μεταφορά του αζερικού αερίου μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη .

Η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε χθες η εταιρεία TAP, θεωρείται μία ακόμη θετική ένδειξη υπέρ του αγωγού, καθώς επιτεύχθηκε λίγες ημέρες προτού η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επιλέξει μεταξύ του TAP ή του ανταγωνιστικού του Nabucco West για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη.

Η συμφωνία ΤΑΡ και Fluxys είναι επί της αρχής, θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Αυγούστου και εφόσον φυσικά ο αγωγός ΤΑΡ προκριθεί από τους παραγωγούς του αερίου. Το ποσοστό συμμετοχής του νέου μετόχου δεν ανακοινώθηκε καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ υποψήφιες εταιρείες για είσοδο στην εταιρεία TAP είναι τόσο η ΒΡ όσο και η Socar
. Πάντως, η συμμετοχή θα γίνει μέσω της εξαγοράς ποσοστών από τους δύο μεγαλύτερους σημερινούς μετόχους του ΤΑΡ, τη νορβηγική Statoil και την ελβετική Axpo (πρώην EGL). Τα ποσοστά συμμετοχής σήμερα είναι 42,5% για τη Statoil, 42,5% για την Axpo και 15% για τη γερμανική ΕΟΝ, καθώς η τελευταία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας TAP πριν από δύο χρόνια. Σχετικά με τις εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς για τον ΤΑΡ, αυτές αφορούν την υπογραφή της συμφωνίας υποδοχής με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να πέσουν οι τελικές υπογραφές από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συγκυρίες.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ