2013-06-19 08:55:13
Φωτογραφία για Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣτΕ «διευκρινίσεις» επί της απόφασή του για την ΕΡΤ...!!!
Την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ Κ.Μενουδάκου προκάλεσαν οι «εξηγήσεις» και οι «ερμηνίες» επί της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του και πως αυτές ενδεχομένως προέρχονται από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Την Τρίτη υπήρξαν πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από επίσημες πηγές και οι οποίες επικαλούνταν διευκρινίσεις από πλευράς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω των «νομικών και πρακτικών προβλημάτων» που έχουν ανακύψει από την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ.

Αυτό που επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί από τις πηγές αυτές είναι η διαταγή του κ. Μενουδάκου προς τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου να λάβουν «τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστηµα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης».


Τα «αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών κλπ» κατά μία ερμηνία αφορούν την ΕΡΤ και τον τρόπο που θα εκπέμψει και πάλι στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητές της. Κατά την ερμηνία που προβλήθηκε από τις επίσημες πηγές, «η πλευρά του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου» φέρεται να υποστηρίζει τη δημιουργία μεταβατικού φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο περί μεταβατικού φορέα προετοιμάζει πυρετωδώς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπέρ της άμεσης επιστροφής της ΕΡΤ στις συχνότητές της τάσσονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικότερα, όπως επισημάνθηκε από τις επίσημες πηγές πληροφόρησης, που επικαλούνται την πλευρά του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Οι πηγές διευκρίνιζαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Επιπλέον, οι πηγές διευκρίνιζαν ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι ίδιες πηγές έδιναν, δε, περαιτέρω οδηγίες για το πως θα πρέπει να κινηθεί ο διαχειριστής, σημειώνοντας ότι αυτός θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στην διαταγή του κ. Μενουδάκου γίνεται απλώς αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων είναι να επιλέξουν τον τρόπο που θα κινηθούν για την υλοποίηση της προσωρινής απόφασης.

Όσον αφορά, δε, το γεγονός ότι η διαταγή του προέδρου του ΣτΕ εξακολουθεί να μην υλοποιείται από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εξ ορισμού πρόκειται για άμεσα εκτελεστή εντολή, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας, τους οποίους επικαλέστηκαν οι επίσημες πηγές πληροφόρησης, συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, ενώ θεωρούσαν την καθυστέρηση στην εκτέλεση της εντολής «δικαιολογημένη», επειδή «εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος».

Γεγονός είναι ότι η διαταγή του προέδρου του ΣτΕ εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έως το πρωί της Τετάρτης παραμένει ανεφάρμοστη από την κυβέρνηση.

Οι διαρροές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει κάποια οδηγία ως προς την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του και πως οι ερμηνίες αυτές ενδεχομένως προέρχονται από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Newsroom ΔΟΛ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ