2013-06-20 01:18:57
Φωτογραφία για Ημερίδα από τους Πολίτες σε Δράση: “Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ασφαλές διαδίκτυο” «Σερφάρω αλλά δεν ρισκάρω»
Από το Γραφείο Τύπου

Επιτυχής ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Αμπελοκήπων – Μενεμένης «Πολίτες σε Δράση». Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel oι διακεκριμένοι ομιλητές φώτισαν σημαντικά τα σκοτεινά μονοπάτια του διαδικτύου και κατάφεραν με τις εισηγήσεις τους να δώσουν στους προσκεκλημένους τη γνώση, την κριτική σκέψη και πάνω από όλα τη σωστή ενημέρωση που απαιτούνται για την χρήση του διαδικτύου.

Μια από τις συμβουλές των ειδικών ήταν: «Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με τον τρόπο που δουλεύει το Διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον Κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά».

Το θέμα της ημερίδας ήταν: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ασφαλές διαδίκτυο «Σερφάρω αλλά δεν ρισκάρω».

Οι ομιλητές ήταν: ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, η ψυχολόγος Νένα Κουνατίδου, ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντώνης Παπαντωνίου και η σύμβουλος ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο Τάνυα Κυριακίδου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Γιώργου Κυριλλίδη: «Με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Αμπελοκήπων Μενεμένης "Πολίτες σε Δράση" αποφάσισε, στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων έντονου κοινωνικού χαρακτήρα, να διοργανώσει αυτήν την ημερίδα και μέσα από τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών και στην πρόληψη δυσάρεστων φαινομένων».

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ Αντώνης Παπαντωνίου στην εισήγηση του με θέμα «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ επεσήμανε ότι «για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλό και κακό διαδίκτυο. Υπάρχει καλή και κακή χρήση του διαδικτύου. Ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και τελούνται και στον ψηφιακό – διαδικτυακό κόσμο. Αισχροκέρδεια, απάτη με χρήση Η/Υ, απειλή, αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος, αποπλάνηση παιδιών, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, αυτοδικία, βιασμός, κλοπή, διασπορά ψευδών ειδήσεων, δυσφήμιση, εγκληματική οργάνωση, κυκλοφορία παραχαραγμένων, μαστροπεία, παράνομη αντιγραφή απόρρητων δεδομένων, παράνομη βία αλλά και περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονιών είναι μόνο λίγα από τα αδικήματα που εντοπίζονται από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαδίκτυο είναι πλέον μία πραγματικότητα. Έχει μπει στα περισσότερα σπίτια και αποτελεί καθημερινότητα για την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας».

Η ψυχολόγος Νένα Κουνατίδου αναφέρθηκε στον εθισμό του διαδικτύου. «Ο ενημερωμένος γονέας είναι αυτός που μπορεί να προφυλάξει το παιδί του». Αναφέρθηκε στα αίτια που οδηγούν στον εθισμό και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του γονέα για την πρόληψη.

Η Τάνυα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην διαχρονική εξέλιξη του διαδικτύου και τον ερχομό του στην ελληνική κοινωνία. Οι χρήσιμες πληροφορίες-συμβουλες της έδωσαν την δυνατότητα στο ακροατήριο να κατανοήσει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτριος Μάρδας αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην στρεβλή ενημέρωση στα οικονομικά θέματα του διαδικτύου. Εξήγησε ότι με την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο κερδίζουν οι επιτήδειοι τεράστια ποσά. Σημείωσε ότι για αυτόν τον λόγο ο χρήστης οφείλει να είναι σίγουρος για την είδηση που διάβασε και να κάνει επαλήθευση της.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση. Με τις ερωτήσεις ο κόσμος έδειξε ότι παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ομιλητές. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή επαίνων συμμετοχής στους ομιλητές. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών, τοπικών αρχών και συλλόγων και μεγάλος αριθμός δημοτών.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ