2013-06-20 03:50:03
Φωτογραφία για Κάθαρση του δημόσιου βίου ζήτησε η Βουλή της Βουλγαρίας
«Η φωτιά που ανάψαμε την περασμένη Παρασκευή, θέλει μήνες για να σβήσει». Μ' αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο... βουλευτής Μάρτιν Ζαχάριεφ στην απόφαση της βουλής, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε, να διορίσει στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ντέλιαν Πέεφσκι.

Ο διορισμός του Πέεφσκι στη θέση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει «κύμα» αντιδράσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σήμερα, η βουλή της Βουλγαρίας, με ψήφους 128 υπέρ και 0 κατά και με απόντες τους βουλευτές του GERB, αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ο πρόεδρος του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος Μπόικο Μπορίσοφ ανήγγειλε αποχή από όλες τις δραστηριότητες της Βουλής, πλην της συζήτησης για το νέο Εκλογικό Κώδικα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών στην εκστρατεία του για παραίτηση της κυβέρνησης και νέες πρόωρες εκλογές.


Ο διορισμός του κ. Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας «ερμηνεύτηκε» από τη βουλγαρική κοινή γνώμη ως προϊόν μιας ακόμη πολιτικής παρασκηνιακής συναλλαγής προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «κύμα» διαδηλώσεων και ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι να μην έχει όχι τις συνήθεις 100 ημέρες αλλά ούτε δύο εβδομάδες ησυχίας για το έργο του Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι - Βουλγαρικό Σοασιαλιστικό Κόμμα, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ατάκα - εξαπέλυσαν «στρατηγική επίθεση' κατά του GERB, λέγοντας ότι προσπαθεί να ανέλθει στην εξουσία «εκμεταλλευόμενο» τις διαμαρτυρίες.

«Ήμαρτον» δήλωσαν από το βήμα οι κ.κ. Σεργκέι Στανίσεφ και Λούτφι Μεστάν, οι οποίοι παραδέχτηκαν ως σοβαρό πολιτικό λάθος τους ότι δεν πήραν υπόψη την (καθόλου «ενθαρρυντική») δημόσια εικόνα του κ. Πέεφσκι «παραβιάζοντας το απαραβίαστο όριο της επιδοκιμασίας της κοινωνίας» κατά τη χαρακτηριστική ρήση του αρχηγού των Σοσιαλιστών.

Ο κ. Στανίσεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κύριος σκοπός του εγχειρήματος ήταν η επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, απτών αποτελεσμάτων στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στην αποκάλυψη των σκανδάλων και των καταχρήσεων εξουσίας των μέχρι πρόσφατα ιθυνόντων «δίχως καμία πολιτική ομπρέλα, ανεξάρτητα από αξιώματα», όπως είπε.

«Είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν την τόλμη να παίζουν το κεφάλι τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την αποκάλυψη των σκανδάλων της εξουσίας. Ιδιαίτερα όταν τα περασμένα τέσσερα χρόνια κορυφώθηκε η διάβρωση των θεσμών της Πολιτείας από ιδιωτικά - πολλές φορές σκοτεινά - συμφέροντα» δήλωσε ο κ. Στανίσεφ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, ο βουλευτής Ιορδάν Τσόνεφ ανήγγειλε από την πλευρά του ότι η Βουλγαρία χάνει κάθε χρόνο τέσσερα δισεκατομμύρια από απάτες με ΦΠΑ και «διαρροή κεφαλαίων» στους «φορολογικούς παράδεισους».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ