2013-06-20 10:40:04
Φωτογραφία για Aγρίνιο: Πρώτη νίκη στον «πόλεμο» φαρμακοποιών και φαρκακοβιομηχανιών
Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε φαρμακοποιός του Αγρινίου σε εταιρία φαρμάκων και η προσωρινή διαταγή βγήκε υπέρ της. Η πιθανή δικαίωση, θα προκαλέσει ανακατατάξεις στην αγορά φαρμάκου σε όλη την Ελλάδα.

Γνωστό είναι πια ότι ο ΕΟΠΠΥ χρωστά χρήματα και στους φαρμακοποιούς. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φαρμακοποιοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα χρήματά τους που δεν τους καταβάλλονται και που κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τις οφειλές τους. Μέσα στις προαναφερθείσες οφειλές είναι φυσικά και τα χρήματα που οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να πληρώσουν στις φαρμακοβιομηχανίες που τους προμηθεύουν με φάρμακα.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες όμως βρήκαν τη λύση παίρνοντας τα χρωστούμενα απευθείας μέσω του ΕΟΠΠΥ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πανελληνίως που συνέβη αυτή η μετακίνηση χρημάτων στα χέρια τρίτου (όπου τρίτος οι φαρμακοβιομηχανίες που παίρνουν τα χρήματα απευθείας από την πηγή-ΕΟΠΠΥ). Αυτό όπως είναι φυσικό έχει αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς που δεν παίρνουν καν τα χρήματα αυτά στα χέρια τους.


Φαρμακοποιός όμως στο Αγρίνιο στην οποία συνέβη κάτι αντίστοιχο, αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας. Η φαρμακοποιός και ο δικηγόρος της κ. Παντελής Βαμβακάς, στηριζόμενοι στην «καταχρηστικότητα της κατάθεσης στα χέρια τρίτου», κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρία, ώστε να μην μπορεί να προβεί σε παραλαβή των χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ. Η πράξη των φαρμακοβιομηχανιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη, το αίτημα πάντως της φαρμακοποιού φαίνεται πως έπεισε το δικαστήριο απʼ όπου και δόθηκε η προσωρινή διαταγή να μη γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς της εταιρίας μέχρι τουλάχιστο να γίνει το δικαστήριο και να βγει οριστική απόφαση.

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα αυτό πάντως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδος κ. Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η εξέλιξη αυτή πάντως θεωρείται μια πρώτη νίκη στον «πόλεμο» μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχανιών. Η πράξη αυτή κρίθηκε προσωρινά καταχρηστική και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόκριμα εναντίων των φαρμακοβιομηχανιών. Μια τέτοια διαδικασία πάντως «ανοίγει» εδώ, και μάλιστα για πρώτη φορά πανελλαδικά και αν η οριστική απόφαση βγει τελικά υπέρ της φαρμακοποιού θα πρόκειται για μια τεράστια ανατροπή για τις φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, όπως σχολίασε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Βαμβακάς.

Όλα αυτά, πάντως, δείχνουν τη γενικότερη «ακαταστασία» που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου: υπουργείο, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, πολίτες. Στο τέλος της αλυσίδας ο πιο αδύναμος κρίκος φυσικά είναι πάντα ο πολίτης. Ο πολίτης που πληρώνει πανάκριβα ασφαλιστικές εισφορές, για να μην έχει στο τέλος ούτε γιατρούς ούτε και φάρμακα.

Πηγή: εφημερίδα Γεγονός
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ