2013-07-04 08:10:04
Φωτογραφία για Επαφές στη Μόσχα - Ρωσικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, «βλέπει» ο Γ.Ομήρου
Μόσχα: Το στρατηγικής σημασίας ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου με εμπλοκή στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ  εκφράστηκε στη δίωρη απογευματινή συνάντηση που είχε, η υπό τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, διακομματική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία, με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεντιουρίν Γιούρι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρείες Novatec Overseas και Gazprombank ενώ η εταιρεία Rosniev που αδυνατούσε να παραστεί ζήτησε να διαβιβαστεί στην κυπριακή αντιπροσωπεία το ενδιαφέρον της.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ανώτατα στελέχη των δύο εταιρειών, η συμμετοχή των οποίων επιβεβαιώνει το ρωσικό ενδιαφέρον.

Είπε ακόμα ότι η Rosniev που δεν μπορούσε να παραστεί διαβίβασε τον ενδιαφέρον της. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στη συνάντηση διαβιβάστηκε το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για εμπλοκή της Ρωσίας στην αξιοποίηση των ενεργειακών τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ.


Από ρωσικής πλευράς ζητήθηκαν πληροφορίες για την προώθηση των διαδικασιών και τη μεταφορά, ενώ θέλησαν να ενημερωθούν για την κατασκευή τερματικού και την εκδοχή εξαγωγής, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου. «Τόσον ο υπουργός όσο και οι εταιρείες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για να εμπλακούν», σημείωσε ο κ. Ομήρου διευκρινίζοντας ότι η Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία μετέφερε μηνύματα κατά παράκληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Κατά την μακρά ανταλλαγή απόψεων η ρωσική πλευρά ενημέρωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία ότι έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις ενεργειακές εξελίξεις, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της κυπριακής αντιπροσωπείας για τη συνάντηση, που όπως σημείωσε επιβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και την εμπλοκή ρωσικών εταιρειών στις διαδικασίες αξιοποίησης και εκμετάλλευσης.

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει τα μέγιστα στην έμπρακτη πλέον υλοποίηση αυτού του ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συζητήθηκε και η συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ συστάθηκε μια ομάδα εργασίας. Κατά συνάντηση, είπε, διαπιστώθηκε θέληση να προχωρήσουν οι συνάντησεις που προβλέπονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας και πρόσθεσε ότι εντός του 2013 θα γίνει η συνάντηση.

Πηγή: philenews

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/152152/rosiko-endiaferon-gia-tous-ydrogonathrakes-stin-kypriaki-aoz-vlepei-o-gomirou#sthash.DOcduAuT.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ