2013-07-06 10:37:05
Φωτογραφία για Μέσα από τις φλόγες «γεννήθηκε» ένας παράδεισος!
«Το βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό πάρκο –κήπος στην Ευρώπη που φιλοξενεί φρουτόδεντρα και βότανα ,και επίσης είναι το μοναδικό στον κόσμο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα... υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο» .Πίσω από αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά κρύβεται το μεράκι ενός ανθρώπου, του Πέτρου Μαρινάκη.

Το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και συνδυάζει απολαύσεις που μόνο η Κρήτη μπορεί να προσφέρει!

Λίγο μετά το χωριό Φουρνές και πριν τους ιστορικούς Λάκκους-Σκορδαλου μια πινακίδα θα σας δείξει το δρόμο για το Βοτανικό Πάρκο και μαζί για μια περιήγηση χωρίς προηγούμενο στη μαγική φύση της περιοχής και τη δημιουργική φαντασία των τεσσάρων αδελφών που ονειρεύτηκαν και πραγματοποίησαν αυτόν τον ξεχωριστό, επίγειο παράδεισο!


Αντικρίζοντας κανείς το πάρκο και τις εγκαταστάσεις του, είναι αδύνατο να φανταστεί πως είναι αυτή η ίδια έκταση των 150-200 στρεμμάτων που κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 2003 τούτη που σήμερα ξαναγεννιέται κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της. Στη θέση του γκρίζου τοπίου ένα περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο -μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη- περιμένει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν τα περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με τα δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που φιλοξενεί, απολαμβάνοντας τον περίπατό τους σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Μεγάλο μυστικό για να απολαύσετε στο maximum την επίσκεψή σας είναι να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του Βοτανικού πάρκου αργά και νωχελικά, κάνοντας στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία όπου προσφέρονται.

- Πώς καταφέρατε την καταστροφή του 2003 (πυρκαγιά) να την κάνετε μια τόσο ευχάριστη γεμάτη χρώματα και αρώματα δημιουργία;

Δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς. Συγκεντρωμένος πάντα στο όραμα μου και ενθαρρύνοντας τα αδέλφια μου ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια, για μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα και όχι απαραίτητα μονό οικονομικά.

-Πόση είναι η συνολική έκταση;

Η συνολική έκταση είναι 200 στρέμματα και εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει έως τώρα τα 150 στρέμματα για το πάρκο.

-Πόσα είδη φρουτόδεντρων βοτάνων ,φαρμακευτικών και καλλωπιστικών φυτών φιλοξενεί το περιπατητικό -εκπαιδευτικό -ψυχαγωγικό πάρκο;

Το βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό πάρκο –κηπος στην Ευρώπη που φιλοξενεί φρουτόδεντρα και βότανα ,και επίσης είναι το μοναδικό στον κόσμο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο με εκατοντάδες ποικιλίες αυτών , δεκάδες διαφορετικά βότανα –μπαχαρικά και φαρμακευτικά φυτά και επίσης εκατοντάδες διαφορετικά καλλωπιστικά φυτά .

-Έχουμε επισκέψεις σχολείων ;Διότι τα παιδιά θα έχουν πολλά να δουν

Ναι, έχουμε επισκέψεις σχολείων από όλη την Κρήτη και φέτος μάλιστα είχαμε και σχολεία από Κύπρο.

-Πόση ώρα διαρκεί ο περίπατος στη στη φύση;

Εκτός το ότι μαθαίνουμε τα φυτά και την χρησιμότητα τους, ο περίπατος μας προσφέρει πνευματική ηρεμία και οπτική τέρψη , το μονοπάτι είναι 2,5 χιλιόμετρα και ο μέσος Όρος των επισκεπτών χρειάζεται 1 ώρα και .45 λεπτά κάνοντας και πολλές στάσεις στην διαδρομή.

-Ποιες ώρες είναι ανοιχτό και πόσο κοστίζει η είσοδος ;

Η πρώτη είσοδος είναι 09:00 το πρωί και η τελευταία πάντα μια ώρα πριν την δύση του ήλιου.

Τιμή εισόδου 5 ευρω . 20% έκπτωση για τους φοιτητές. 20 % έκπτωση για παιδιά από 6 έως 12 ετών, και παιδιά έως 6 ετών ελεύθερα

-Μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν ζώα πχ υδρόβια πουλιά;

Ναι, βέβαια γύρω από τη λίμνη υπάρχουν υδρόβια πουλιά και ζώα αλλά οι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι το πάρκο σχετίζεται περισσότερο με την χλωρίδα.

-Το εστιατόριο του πάρκου πιστοποιήθηκε με το σήμα ποιότητος κρητικής κουζίνας. Ποια είναι η φιλοσοφία του Βοτανικού πάρκου;

Ναι πιστοποιήθηκε και η φιλοσοφία μας είναι να αναδείξουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου μας.

-Διοργανώνει γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής;

Ναι, διοργανώνουμε γευσιγνωσίας και παρουσιάσεις της φιλοσοφίας της κρητικής διατροφής, δηλαδή δε μαθαίνουμε συνταγές αλλά τον τρόπο που μαγειρεύουμε στην Κρήτη μας π.χ τις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που χρησιμοποιούμε οτιδήποτε μαγειρεύουμε, τα βρώσιμα χόρτα που καταναλώνουμε που είμαστε από τους μοναδικούς λαούς στον κόσμο , μαγειρεύουμε με εποχικά υλικά και τοπικά και τις περισσότερες φόρες δεν ακλουθούμε συνταγές, αλλά την φαντασίας μας ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που έχουμε.
cretalive Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ