2013-07-09 10:11:24
Φωτογραφία για Σκουπίδια by Mykonos
Είναι συγκινητικό. Περπατάς βράδυ στα σοκάκια της Μυκόνου. Στο χέρι σου έχεις ένα τυλιχτό και μια μπύρα -το ξέρω, δεν είναι και πολύ σικ, αλλά συμβαίνει- τρως και ό,τι μένει το πετάς στο καλάθι των αχρήστων. Ε, μετά από μερικούς μήνες, τα σκουπίδια σου έχουν έρθει στην Αθήνα. Όχι στο σπίτι σου -αυτό θα ηχούσε σαν τιμωρία- αλλά στην Ελευσίνα. Όπως αποκάλυψε προ ημερών το ecoeleusis.com, το οχηματαγωγό «ΜΑΡΙΑ Π» ξεφόρτωσε ήδη στο Καλυμπάκι τριάντα containers με απορρίμματα της Μυκόνου με προορισμό το εργοστάσιο Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και μετά τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τα νέα των σκουπιδιών, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Προδιαγράφουν αν είσαι προσεκτικός ακόμη και το μέλλον της χώρας. Περισσότερο ίσως και από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, της ανακοινώσεις του Βαγγέλη, τα χαμόγελα του Γεωργιάδη και τον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ
. Η Φυλή την Άνοιξη του 2015 θα κορεστεί πλήρως. Δεν ξέρω αν κατανοείτε την αξία της ανακοίνωσης. Στη Φυλή -στα ορεινά της Δυτικής Αττικής- καταλήγει σήμερα το 95% των σκουπιδιών της Αττικής και το 40% των σκουπιδιών όλης της χώρας! Ναι, δεν είναι μόνο η Μύκονος. Είναι και η μισή Πελοπόννησος, τα δύο τρίτα της Στερεάς, λίγο από Θεσσαλία και Ήπειρο, ο Αργοσαρωνικός, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες... Βέβαια, η άλλη λυπητερή ιστορία είναι πού πάει το άλλο 60% των σκουπιδιών που παράγουν στα νησιά και τις επαρχιακές μας μεγαλουπόλεις. Στη θάλασσα, στα ποτάμια, στις ρεματιές, στις βουνοκορφές… Τα ψάρια στο Αιγαίο έχουν πλέον όλα – σύμφωνα με τους ερευνητές στο «Αρχιπέλαγος»- ίχνη πλαστικού στο στομάχι τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Ελλάδα για τη μόλυνση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, τα «ίδια» και στο Μαίναλο, στο Διόκαστρο, στον Τσικνιά της Τήνου… αλλά ας επικεντρωθούμε σήμερα στη Φυλή.

 Τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων και τον Μάιο του 2015 τελειώνουν τα «κύτταρα» της Φυλής. Θα φύγει, δηλαδή, η τρόικα και θα μείνουμε μόνοι μας με τα σκουπίδια μας. Πόσα; Γύρω στα 3 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια! Γιατί τόσα πολλά; Γιατί η Ελλάδα δεν ανακυκλώνει και όταν ανακυκλώνει δεν διαχωρίζει και όταν διαχωρίζει δεν αξιοποιεί, αλλά ξαναθάβει τα παραγόμενα της ανακύκλωσης στη Φυλή! Ναι. Το καύσιμο Rdf και το κομπόστ που παράγεται στο εργοστάσιο της Φυλής δεν διοχετεύεται στην αγορά και, συνήθως, καταλήγει και αυτό στον ΧΥΤΑ. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή. Η Ευρώπη θάβει το 36% των σκουπιδιών που παράγει. Η Ελλάδα θάβει το 82%.

Και τι κάνουν τα κόμματα για όλα αυτά; Καλά είναι. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Οι Κινέζοι θα πάρουν τον ΟΣΕ, οι Τσέχοι τον ΟΠΑΠ, ενώ υπάρχει βέβαια και ο δρόμος της ΔΗΜΑΡ. «Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει τώρα με 3.000 εργαζόμενους». Και, βέβαια, η ξεκάθαρα δυναμική απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ - Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής,  ο οποίος, με αφορμή τα σκουπίδια της Μυκόνου, καλεί τον λαό του δήμου Φυλής σε κοινή πορεία, για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων-Φυλής! Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ – Μυκόνου, τι λέει; 

Σταύρος Θεοδωράκης 
Protagon
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ