2013-07-17 12:31:29
Φωτογραφία για Πάτρα: Kομπίνα με τις ταινίες ασφαλείας από τα χρησιμοποιημένα πακέτα τσιγάρων!
Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία στα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού να επινοήσουν νέους τρόπους δράσης, με νομιμοφανή τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κυκλώματα αυτά συγκεντρώνουν τις ταινίες ασφαλείας με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από χρησιμοποιημένα πακέτα τσιγάρων και καπνού, προκειμένου να τις επικολλήσουν σε άλλα λαθραία προϊόντα καπνού, ώστε να μην μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και η Πάτρα, που δρα ως εξής: άτομα πλησιάζουν καπνιστές, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τους ζητούν να συγκεντρώνουν ταινίες ασφαλείας τόσο από τα δικά τους πακέτα όσο και από πακέτα συγγενών και φίλων. Στη συνέχεια αγοράζουν τις ταινίες αντί ενός ευρώ τη μία. Μία ακόμη «πηγή» συλλογής ταινιών ασφαλείας είναι τα πεταμένα πακέτα σε κάδους ανακύκλωσης ή σε άλλα σημεία
. Οι ταινίες συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μαζικά. Ωστόσο, απαιτείται να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ταινιών ασφαλείας, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο φορτίο με λαθραία προϊόντα καπνού. Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης δίνει τη δυνατότητα στα κυκλώματα να έχουν νόμιμη κάλυψη, αφού ο εντοπισμός των χρησιμοποιημένων ταινιών θεωρείται αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Οι διωκτικές Αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν από τα δύο γράμματα και τον αριθμό σε κάθε ταινία αν αυτή είναι παλιά ή όχι. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται μέσω των θαλάσσιων διαδρομών λαθρεμπόριο γίνεται και μέσω εσωτερικών δικτύων.

3.500 λαθραία πακέτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το 2012 εντοπίστηκαν 8.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, το α΄ εξάμηνο του 2013 3.500 λαθραία πακέτα, ενώ έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις. Αστυνομία και ΣΔΟΕ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να αποτρέψουν λαθρεμπόριο καπνού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 51χρονου, που συνελήφθη πρόσφατα στο Αγρίνιο για παράνομη κατοχή 405 κιλών ακατέργαστου και κατεργασμένου καπνού. Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα είχαν εντοπιστεί σε καφενείο στο Αγρίνιο 10 κιλά καπνού, 1.300 τσιγάρα τυλιγμένα με λαθραίο χαρτί και μία ζυγαριά ακριβείας. Αλλωστε, η διακίνηση χύμα καπνού φαίνεται να παίρνει διαστάσεις και χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η αποκάλυψη Αχαιού επαγγελματία, ο οποίος ανέφερε «μου πρότειναν να μου φέρουν μια σακούλα καπνό αντί του ποσού των 10 ευρώ».

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ