2013-07-17 14:49:05
Φωτογραφία για Γενική: Πώς θα γίνει τράπεζα αναδιαρθρώσεων
Ποσοστό 20-30% στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής τράπεζας θα διαθέτει ο όμιλος της Πειραιώς. Επιδίωξη η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο 2-3 ξένων επενδυτικών κεφαλαίων με..

εξειδίκευση στην ενεργή και αποδοτική διαχείριση τω NPL's.

Με ταχείς ρυθμούς πραγματοποιείται η μετατροπή της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να δοθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ενώ ήδη φαίνεται ότι το εγχείρημα έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.

Βασική προτεραιότητα του ομίλου, όσον αφορά το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής αποτελεί η είσοδος 2-3 ξένων επενδυτικών εταιρειών (hedge funds, private equities) με ισχυρή τεχνογνωσία στην ενεργή και αποδοτική διαχείριση των επισφαλών δανείων (NPL's).


Το εναπομείναν ποσοστό της αύξησης θα καλυφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από όσους από τους ιδιώτες μετόχους – που κάλυψαν το 20% της αύξησης της τράπεζας Πειραιώς – το επιθυμούν. Μέσω της Γενικής, όπως σημειώνεται, πέραν της ενεργής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού, επιτυγχάνεται και η εποπτεία της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας από έναν ελληνικό τραπεζικό όμιλο και όχι αμιγώς από ξένα funds.

Απόδοση για τον κλάδο

Με δεδομένο ότι ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκονται ενώπιον προβλημάτων ακόμη και επιβίωσης αφενός λόγω του υπέρογκου δανεισμού τους, τον οποίο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αφετέρου εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε ρευστότητα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποφάσισαν να διαχειρισθούν τα «κόκκινα» δάνεια με ενεργό και αποδοτικό τρόπο. Κι όχι απλά «πουλώντας τα έναντι πινακίου φακής στα hedge funds που περιτριγυρίζουν την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο», όπως αναφέρει στέλεχος τράπεζας στο Εuro2day.gr.

Το εγχείρημα της μετατροπής της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα χαίρει της θετικής αντιμετώπισης από τις διοικήσεις και των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών καθώς όλοι συμφωνούν ότι «κλάδοι, ιδιαίτερης απόδοσης και με δυνατό brand προϊόντος όπως για παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορούν να χάσουν την ταυτότητά τους λόγω της ρευστότητας». Επίσης, η ενεργή διαχείριση δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βελτιώσει την απόδοση των προβληματικών assets.

Ξένοι

Η... εμπλοκή των ξένων εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων θεωρείται, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, απαραίτητη σε αυτή τη διαδικασία τόσο για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν κυρίως όμως για την τεχνογνωσία, την οποία θα μεταφέρουν.

«Η αναδιάρθρωση των δανεισμένων επιχειρήσεων αποτελεί, στο μέγεθος που θα γίνει, πρωτόγνωρη δουλειά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Απαιτεί τεχνογνωσία, διεθνείς επαφές με επενδυτές και κεφάλαια. Καλύτερα να γίνει οργανωμένα παρά ανεξέλεγκτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ