2013-07-18 01:09:03
Φωτογραφία για Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προς Υπουργό Υγείας: Αλλάξτε τα όλα στον ΕΟΠΥΥ
Πραγματοποιήθηκε εχθές προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας κο. Γεωργιάδη με στόχο.. την κατάθεση υπομνήματος με τις κυρίαρχες θέσεις και προτάσεις της Ενωσης σχετικά με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός.

Η Ένωση έθεσε υπ’ όψη του Υπουργού τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ιατρούς της ΠΦΥ και πρότεινε λύσεις με σκοπό την ριζική αναδόμηση του ΕΟΠΥΥ με κεντρικό πυρήνα το ιδιωτικό ιατρείο και την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των ιατρών.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ ζήτησε επίσης, την θεσμοθέτηση της δυνατότητας σύμβασης ΟΛΩΝ των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την απόσυρση των κουρεμάτων, ειδικά του άδικου μέτρου των 20 ημερών που ΠΡΩΤΗ το ανέδειξε και το διεκδίκησε, την άμεση και τακτική πληρωμή των οφειλομένων ποσών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς, την συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την Ένωση, την αύξηση της αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ όπως εφαρμόζεται ήδη στα δημόσια νοσοκομεία – κέντρα υγείας, την επιβολή του μέτρου της αποκλειστικής χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλα επιμέρους ζητήματα μεγάλης σημασίας όπως την αναβολή του μέτρου της αξιολόγηση των εργαστηρίων
. Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή, κατανόησε την πλειονότητα των ζητημάτων και εξέφρασε την διάθεση για διάλογο και στοχευμένες δράσεις. Δεσμεύθηκε επίσης για την συμμετοχή της Ένωσης στην ομάδα εργασίας που θα έχει ως σκοπό την εκπόνηση πολιτικών με σκοπό την μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ.

Τα αιτήματα που τέθηκαν και αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Υπουργό είναι τα ακόλουθα:

1. Άμεση υπογραφή και αποστολή των συμβάσεων στους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

2. Άμεση πληρωμή των τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο του 2013 στους κλινικούς ιατρούς και οριστικοποίηση του

ίδιου μήνα για τους εργαστηριακούς ιατρούς.

3. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ μέσα στο επόμενο δίμηνο.

4. Το αναδρομικό κούρεμα

100% στην εκπρόθεσμη υποβολή των δαπανών εκτός 20ημέρου στον ΕΟΠΥΥ καταργείται.

5. Διεξοδικό διάλογο με σκοπό την ριζική αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά το claw back η Ενωση εξέφρασε τη ρητή αντίθεσή της, θεωρώντας το μέτρο εξαιρετικά άδικο διότι οι πάροχοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και είναι τουλάχιστον ανάλγητη η επιβολή τρίτου κουρέματος (τελική εκκαθάριση του 10%, έκπτωση στις ιατρικές πράξεις / ασφαλιστική τιμή στις εργαστηριακές εξετάσεις, claw back) που συνδυαζόμενη με την εξάμηνη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και τα έξοδα αυτοαξιολόγησης για τα εργαστήρια, δημιουργούν έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, που οδηγεί στο κλείσιμο ατομικών κλινικών ιατρείων ή εργαστηρίων, σκληρό μέτρο για ελευθεροεπαγγελματίες που στήριξαν την ΠΦΥ με ίδιους πόρους επί 2,5 έτη. Ο Υπουργός συμφώνησε ανακοινώνοντας ότι η επαναφορά του κλιμακούμενου rebate εξετάζεται πολύ σοβαρά ως αναγκαίο μέτρο εξορθολογισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου Χ. Παπασιδέρης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ