2013-07-19 00:07:04
Φωτογραφία για Το Κάστρο των Τρικάλων ανοίγει τις πύλες του!
Τα έργα ανάδειξης του κάστρου Τρικάλων επισκέφτηκαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Κοινή επίσκεψη στα έργα ανάδειξης του κάστρου των Τρικάλων πραγματοποίησαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία του δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππακαι υπηρεσιακών παραγόντων. Όπως έγινε γνωστό οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, με ποσοστό ολοκλήρωσης 75 %. Στο λόγο του φρουρίου εκτελούνται αυτή τη στιγμή δύο έργα με πόρους του ΕΣΠΑ. Το πρώτο αφορά την «Αποκατάσταση τμημάτων τρίτου διαζώματος κάστρου πόλης Τρικάλων» προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και το δεύτερο την «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής», προϋπολογισμού 202.950,00 € (με ΦΠΑ).

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Τρικκαίων υλοποιούμε δυο έργα, ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για την πόλη των Τρικάλων
. Με τα έργα αυτό ολόφος και το κάστρο των Τρικάλων, πρόκειται να αναδειχθούν, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και η προσβασιμότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες θα φέρνουν τον πολίτη κοντά στη φύση μέσα σε ένα ομογενοποιημένο και αισθητικά αναβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον».

Στόχος του έργου «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής» είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με επεμβάσεις οι οποίες κινούνται στα πλαίσια των αρχών (κανονισμών) των μελετών δασικής αναψυχής. Το όλο έργο συμβάλλει στην ανάκτηση ενός μεγάλου δημόσιου χώρου από τους πολίτες, στην ανάδειξη και προστασία αυτού μέσω βελτίωσης της προσβασιμότητας, χάραξης νέων μονοπατιών και διαδρόμων πεζοπορίας, σήμανσης, διαμόρφωσης χώρων θέας, ήπιου φωτισμού καθώς και νέας φύτευσης σε συνδυασμό με καλλωπισμό της υφιστάμενης. Αναλυτικότερα υλοποιούνται:

Κατασκευή 420 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου με κοκκινόχωμα

Κατασκευή 285 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου σε ξύλινη κατασκευή

Κατασκευή 2 θέσεων θέας

Φύτευση

Βελτίωση υφιστάμενου φωτισμού

Με το έργο «Αποκατάσταση τμημάτων τρίτου διαζώματος Κάστρου πόλης Τρικάλων», πραγματοποιείται συνολική αποκατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών όψεων των τοιχοποιιών, της πυριτιδαποθήκης, των πύργων και των πολεμιστριών του βορειοανατολικού τείχους του τρίτου διαζώματος του κάστρου των Τρικάλων. Η αποκατάσταση συμβάλει στην πλήρη ανάδειξη του μνημείου, καθώς το κάστρο θα καταστεί ενιαίος επισκέψιμος χώρος με πλήρη ενημέρωση με πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης και έντυπο υλικό. Το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων θεωρείται μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας και χαρακτηριστικό δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του θεσσαλικού χώρου και η ανάδειξή του θα οδηγήσει στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα υπόλοιπα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται και ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα οποία επισκέφτηκε η κα Μενδώνη. Τα έργα αυτά είναι:

- Μετατροπή του διατηρητέου δημοτικού σχολείου Καστρακίου σε μουσείο γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων προϋπολογισμού 1.030.000 €

- Κέντρο τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης σπηλαίου Θεόπετρας προϋπολογισμού 630.000 €

- Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και τέμπλου Αγίου Νικολάου Δ.Δ. Βασιλικής Π.Ε. Τρικάλων προϋπολογισμού 547,160 €

- Στερέωση αποκατάσταση τμημάτων εξωτερικών τοιχοποιιών του ναού με αντικατάσταση φθαρμένων λίθων και λιθανάγλυφων, και κατασκευή οικίσκου φύλαξης και πληροφόρησης, αντικατάσταση χώρων υγιεινής και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, του Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς προϋπολογισμού 300.000 €

Καθώς και τα 2 έργα που εντάχθηκαν και ξεκίνησαν από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με πόρους του προγράμματος «Πίνδος» και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2012 και αφορούν:

-Αποκατάσταση τμήματος κτιριακών εγκαταστάσεων στην Ι.Μ. Χρυσίνου στον π. Δήμο Κλεινοβού προϋπολογισμού 406.547,44 €

- Ανάδειξη συντήρηση πέτρινου τοξοτού γεφυριού Ψύρρα προϋπολογισμού 255.137,75 €

Μαζί με τα δύο έργα στο κάστρο των Τρικάλων ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πολιτισμού στην Π.Ε. Τρικάλων ανέρχεται στα 4.071.795,19.

trikalavoice.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μέτρα χωρίς μέτρο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μέτρα χωρίς μέτρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ