2013-07-19 01:09:04
Φωτογραφία για Ο Πρέβελης έκανε... δική του την Ευγενία
του Μανόλη Παντινάκη

Αυτή τη γυναίκα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, τελικά την κέρδισε η Κρήτη, την έκανε… δική της και την εγκατέστησε στην περιοχή της Γιαλιάς στα νότια, σε περιοχή του χωριού Ασώματος, στις «Περιβόλες», όπως ονομάζεται, κοντά στη «γέφυρα των αιώνων» στο δρόμο για το μοναστήρι του Πρέβελη.

Βρίσκεται εκεί η Ευγενία Χαραλαμπόπουλου 22 ολόκληρα χρόνια, ασχολείται με το κόσμημα της κουλτούρας και ούτε βάζει στο μυαλό της να επιστρέψει στη γη της κολάσεως, στην Αθήνα, που τώρα διώχνει τα παιδιά της και συνεχίζει να είναι μια απρόσωπη πόλη δίχως προοπτικές και με ανθρώπους που χάνονται μέσα στην καθημερινή τρέλα!

«Εγώ τώρα που με βλέπεις είμαι γιαγιά και έχω τρία εγγόνια από την κόρη μου», λέει η καλλιτέχνιδα που παράγει ένα σημαντικό αποτέλεσμα, «παντρεύοντας» την τέχνη της με την αληθινή πέτρα και το κόσμημα. «Αυτό το κορίτσι το έφερα στα 12 του χρόνια εδώ και μεγάλωσε δίπλα στο ποτάμι. Είναι ισορροπημένο παιδί και έχει τρείς άντρες γιούς. Αυτό το παιδί με έκανε γιαγιά…»


Η περιοχή του Πρέβελη δεν ήλθε τυχαία στη ζωή της, και στα 30 της χρόνια, νέα κοπέλα τότε, έψαχνε την ευκαιρία να αποδράσει από την Αθήνα και να ανοίξει τα φτερά της για αλλού που θα της κάλυπτε την ποικιλία των ενδιαφερόντων της, μια και η πρωτεύουσα από τότε είχε αρχίσει να παίρνει τη μορφή μιας πόλης που είχε χάσει τη φυσιογνωμία της Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ «Ήταν μια χρονιά καθοριστική για μένα, όταν αποφάσισα να κάνω το μεγάλο άλμα από την Αθήνα», αναπολεί και συνεχίζει: «Ήλθα, λοιπόν, σε κάτι φιλαράκια εδώ τότε, κάθισα, έζησα την περιοχή και δεν ήθελα να φύγω. Αυτό ήταν! Ένιωσα ότι αυτός ο τόπος μου ταιριάζει και είναι στα ενδιαφέροντά μου μια και η καταιγίδα είχε αρχίσει να έρχεται από τότε που ήμουν στα 30 μου χρόνια. Αυτός ο τόπος δεν έχει καμιά ομοιότητα με την πόλη που γεννήθηκα και εδώ οι ρυθμοί είναι ανθρώπινοι…»

Η απασχόληση της αφιερώνεται στη δημιουργία, αφού στο σπίτι-εργαστήριο της στις «Περιβόλες», φιλοτεχνεί κοσμήματα από αληθινές πέτρες και μέταλλα, το χειμώνα «ανεβαίνει» στην Αθήνα και συμμετέχει σε εκθέσεις και «μόλις ανοίξει η ταβέρνα στη γέφυρα του Πρέβελη» εκθέτει τις χειροποίητες δημιουργίες της δίπλα στο ποτάμι με το εκπληκτικό τοπίο…

Παραμένει στο ποτάμι με τα εκθέματά της σε πλαίσια ακουμπισμένα στον κορμό ενός δέντρου ως τις 15 Οκτωβρίου, γυρίζει στο εργαστήρι της και προετοιμάζεται για τις εκθέσεις στην Αθήνα και για την επόμενη περίοδο που θα ανοίξει πάλι η ταβέρνα. Ζει σε ανθρώπινους ρυθμούς και οι συνθήκες την εμπνέουν και δημιουργεί…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ