2013-07-19 14:23:45
Φωτογραφία για Ο πολιτικός χρόνος καλπάζει..., Θα τον προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ...???
Του Γιάννη Σπ. Παργινού 

Οικονομολόγου - Δημοσιογράφου

 ΣΥΡΙΖΑ / Το συνέδριο πέρασε – Τα δύσκολα έρχονται…!!!

Το 1οιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε αυλαία. Μια ιστορική φάση έκλεισε. Μια νέα πολιτική περίοδος άνοιξε για την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Με νέους ενδοπαραταξιακούς συσχετισμούς και ισορροπίες διεκδικεί νέους, ολοένα και πιο σημαντικούς, ρόλους στο πολιτικό σκηνικό με πρωταρχική στόχευση την ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς.

        

 Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της παράταξης, ήταν τόσο αναμενόμενη, από όλες τις ιδεολογικές τάσεις,  που ουδόλως μπορεί να αποτελέσει ζήτημα σχολιασμού. Το, δε,  ποσοστό εκλογής, - 74,07 % των συνέδρων - , κρίνεται ως « άριστα εξισορροπητικό ». Από την μια δηλώνει υψηλή αποδοχή του ηγέτη κι από τη  άλλη απέχει μακράν από εκείνα τα ολίγον απέχοντα από την παμψηφία ποσοστά, των παλαιών κομμουνιστικών σχημάτων που επί πολλές δεκαετίας συνέβαλαν στο διασυρμό της αριστεράς και την ταύτισή της με κομματικές δικτατορίες, επιμελώς κι εντέχνως κρυμμένες στην επίφαση της κάλπης.


         

Η πολιτική ουσία της όλης συνεδριακής διαδικασίας αναδεικνύεται από την σειρά εκλογής στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Η πρωτιά του Γιάννη Δραγασάκη, υπεύθυνου για το οικονομικό πρόγραμμα της παράταξης, και η εκλογή, στην 1η δεκάδα, των Γιάννη Μηλιού και Ευκλείδη Τσκαλώτου που συμπληρώνουν το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύει και την προσήλωση της παράταξης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τις αναγκαίες φυσικά διορθώσεις στην οικονομική της πολιτική, που οι ως άνω πρεσβεύουν. Στην πρώτη δεκάδα, επίσης, βρίσκονται πρόσωπα πολύ κοντά στον εκλεγέντα πρόεδρο, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Βίτσας και το Alter ego του, ο Νίκος Παππάς…!!!  

      

Πάντα ταύτα, αποστερούν την όποια αντίπαλη επικοινωνιακή μομφή περί ακραίων και εξωπραγματικών πολιτικών προτάσεων, ένα πεδίο στο οποίο έδρασε και μεγαλούργησε μέχρι τούδε η κυβερνητική προπαγάνδα.

      

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη ενδοπαραταξιακή ιδεολογική τάση, η Αριστερά Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, περιορίστηκε σε αξιοπρεπές ποσοστό και επαρκή εκλογή στελεχών της στην νέα Κεντρική Επιτροπή.  Είναι, πλέον, σαφές πως μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα είναι έτοιμη από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και την ριζοσπαστικοποίηση της παράταξης καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, στα πλαίσια πάντα της ενδοπαραταξιακής αντιπαράθεσης και με σεβασμό της εκάστοτε δημοκρατικά νομιμοποιημένης πλειοψηφίας.

     

Τέλος, ο Μανώλης Γλέζος αδιαμφισβήτητο ίνδαλμα της εθνικής αντίστασης επιχαίρει του ενοποιητικού ρόλου του ανάμεσα στις διάφορες ιστορικές φάσεις της αριστεράς από την μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι τις ημέρες μας.

                                                       Μετασυνεδριακή πορεία

       Με τις παραπάνω αναφερθείσες ενδοπαραταξιακές ισορροπίες καλώς διευθετημένες, λύθηκαν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ…, μπορεί να ερωτήσει ο οποιοσδήποτε….!!! Σαφέστατα…, Όχι…, θα απαντούσε ο οποιοσδήποτε, επίσης, καλοπροαίρετος…!!!  Τα σύνδρομα…, ενός κόμματος του 4 ή 5 %, που ήταν « κόμμα παρέας» και συνέβαλε στην ιδεολογική εκτόνωση των ολιγάριθμων μελών του στα σαλόνια ή τις ταβέρνες είναι βαθειά ριζωμένα σε συνειδήσεις, που ακόμα κι ως απλή συνήθεια ναρκοθετούν τα βήματα μιας παράταξης που κατέκτησε τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παλεύει να αναδειχθεί δύναμη διακυβέρνησης. Δυστυχώς, στην πολιτική, η ουτοπία είναι πιο γλυκιά ακόμα κι από την ίδια την εξουσία εφ όσον αυτή, - η εξουσία - , συνεχίζει να φαντάζει δύσκολη, απόμερη κι απλησίαστη…!!!

     Ο ΣΥΡΙΖΑ του 27 με 28 % βρίσκεται μπροστά στο διλημματικό σταυροδρόμι.

     Ή να ενσωματώσει τις μυριάδες ψηφοφόρους που πλησίασαν την κάλπη του στις προηγούμενες εκλογές, -  ως « κομματικοί πρόσφυγες » ή « κομματικοί φυγάδες », προερχόμενοι από άλλους κομματικούς χώρους, κυρίως του ΠΑΣΟΚ μετά την πολιτική του απαξίωση επί Γιώργου Παπανδρέου - , …, ή να τους αφήσει έρμαια στην πολιτική τους τύχη.

     Στην, μεν, πρώτη περίπτωση, αυτήν της ενσωμάτωσης, αυτόματα ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει ως κόμμα, διεκδικεί την κυβέρνηση αλλά χάνει την παλαιά κομματική και ιδεολογική καθαρότητα λόγω των συμβιβασμών που θα αναγκαστεί να κάνει…!!!

    Στην, δε, δεύτερη, αυτήν της μη ενσωμάτωσης των « κομματικά αδέσποτων» ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν την κομματική του καθαρότητα αλλά αποστερείται δια παντός του οράματος να κυβερνήσει αυτήν την χώρα και να υλοποιήσει έστω και μέρος του προγράμματος μιας…, « κυβέρνησης της αριστεράς». Τα κομμουνιστικά στερεότυπα επανέρχονται και κυριαρχούν…, η έννοια της παράταξης χάνεται δια παντός…, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο 4 με 5 % κι οι ψηφοφόροι « φυγάδες» ή « νομάδες » φτιάχνουν τον δικό τους κομματικό χώρο κι αρχίζουν από μια νέα πολιτική αρχή.

    Άπι του ανωτέρου πολιτικού διλήμματος, παίζεται κι ένα στοίχημα προσώπων και προσωπικοτήτων ή ομάδων και ομαδαρχών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.  

    Ο, μεν, Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του διατείνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κεντρικός πόλος στην κεντροαριστερά θα κυριαρχήσει και θα λειτουργήσει ως κεντρομόλος πολιτική δύναμη ώστε να αναδειχθεί πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη άρα και κυβέρνηση. Οι, δε, αποδεκατισθέντες σε κομματικές δυνάμεις αρχηγοί, - Ευάγγελος Βενιζέλος ( ΠΑΣΟΚ ), Φώτης Κουβέλης ( ΔΗΜΑΡ ), και λοιποί αρχηγίσκοι ( Ανδρέας Λοβέρδος ) ή ανεξάρτητοι στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς - , επιμένουν πως…, « δεν μπορεί μια παλαιοκομμουνιστική δύναμη να απορροφήσει τον χώρο…, άρα θα επανέλθουν και θα αναδιοργανώσουν τον άλλοτε κραταιό κομματικό χώρο είτε ως νέο ΠΑΣΟΚ…, είτε ως νέα Ένωση Κέντρου…»…!!!

                                                

                                                      Οι ημερομηνίες τρέχουν

        Ο χρόνος, ήταν και παραμένει είτε ο καλός γιατρός, που στο πέρασμά του, γιατρεύει τον όποιο πόνο, είτε ο σκληρός εχθρός που τρέχει και δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών ή καθυστερήσεων. Στην πολιτική, άρα για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει το δεύτερο. Και δη δε περιόδους κρίσεων, όπως η παρούσα, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν μύρια όσα κι οι ραγδαίες εξελίξεις μπορούν να σαρώσουν ή να ανατρέψουν τα πάντα.

      Το σενάριο, της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου λόγω των οικονομικών αδιεξόδων, είναι γνωστό και παίζει σε όλα τα κομματικά επιτελεία, εντός κι εκτός Ελλάδος, μαζί με τις δύο ενδεχόμενες εξελίξεις του. Ή της άμεσης διενέργειας εκλογών,- για ανανέωση (δήθεν ) θητείας της κυβέρνησης ή για αλλαγή σκυτάλης - , ή σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, τύπου Λουκά Παπαδήμα, η οποία θα διεκπεραιώσει την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο 6μηνο του επόμενου έτους και θα διενεργήσει τριπλές εκλογές, - Ευρωεκλογές, Αυτόδιοικητικές, Εθνικές - , στις 25 Μαΐου του 2014…!!!

       Τούτων όλων δοθέντων, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος τρέχει. Ή τρέχουν και στην Κουμουνδούρου για να…,

 « προκάμουν», όπως έλεγε κι μακαρίτης Χαρίλαος Φλωράκης, ή θα τους  προκάμει ο χρόνος προσφέροντας σε άλλους την ιστορική ευκαιρία…!!!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ