2013-07-19 15:02:25
Φωτογραφία για Η Πολιτική Γιάλτα.
H Πολιτική Γιάλτα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Οι εντολές από το Βερολίνο ήταν σαφείς. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν θα υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και παραδοσιακές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η συμμαχία Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου με τις ευλογίες των Ευρωπαίων είναι γεγονός. Άλλοθι και κοινός σκοπός τους, όπως παρουσιάστηκε, το ''εθνικό συμφέρον.'' Τουλάχιστον αυτό δήλωσαν Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος μετά τη δημιουργία της διακομματικής. Δηλώσεις οξύμωρες από δυο πολιτικούς που με τις επιλογές τους ξεπουλούν κάθε τι το εθνικό και κοιτούν μόνο το συμφέρον.

Αρωγοί σ΄αυτή τη προσπάθεια κοινού πολιτικού μετώπου η οικονομική και ηmedia-κη  ηγεσία που προσπαθούν να εξαφανίσουν .τις αντίθετες- αντι-μνημονιακές φωνές. Ο όρος αντι-μνημόνιο εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο τους και φαίνεται πως το δίλημμα περνάει σε άλλο επίπεδο. Από τη μια οι σωτήρες της χώρας και από την άλλη οι καταστροφείς της.


Ταυτόχρονα, το σύνθημα που χρησιμοποιούν γαλάζιοι βουλευτές σε κείνους που αντιδρούν είναι πως ''στη παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το σύμμαχό μας. Δ.Σταμάτης και Χ.Λαζαρίδης οι δυο σύμβουλοι του Σαμαρά έχουν δασκαλέψει καταλλήλως εκείνους που κλήθηκαν να κάνουν το λεγόμενο ''μασάζ'' . Η media- κη δημοκρατία μας εμπνεύστηκε τον όρο μασάζ προκειμένου να ονοματίσει τις παραινέσεις. Επικοινωνιακό τρυκ και κόλπο την ώρα που το show στα υψηλά πολιτικά κλιμάκια συνεχίζεται.

''Γνώμονας μας το εθνικό συμφέρον γι' αυτό και η στήριξη στη Ν.Δ.'' λένε στελέχη προσκείμενα στον Ε.Βενιζέλο στους αντιρρησίες της Ιπποκράτους, σε όσους τουλάχιστον έχουν απομείνει γιατί οι αποχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται με τη μορφή χιονοστιβάδας κι ας είμαστε στο καλοκαίρι.

Η ''πολιτική'' Γιάλτα είναι εδώ και έχει επικυρωθεί από τις εγχώριες πολιτικές ηγεσίες με τη συμμετοχή και των ξένων κέντρων εξουσίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το πεδίο όπου λαμβάνουν χώρα πάσης φύσεως πειράματα. Στην αρχή ήταν οικονομικά με τα συνεχόμενα Μνημόνια και την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας και τώρα πολιτικά , έχοντας ως σκοπό να χτυπήσουν την πολιτική και πνευματική ανεξαρτησία, όση τουλάχιστον έχει απομείνει σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία.

Η πολιτική ζωή του τόπου κινείται στα κελεύσματα των αγορών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δυο αντίπαλα κόμματα που εναλλάχθηκαν επί 38 έτη στην εξουσία, βρέθηκαν να συνεργάζονται όχι για το κοινό καλό, αλλά για να εξυπηρετήσουν τους δανειστές μας. Την ίδια στιγμή οι αρχηγοί τους φαίνεται να διατηρούν τις πλέον φιλικές σχέσεις.

Στη Συγγρού ακούγονται παράπονα ότι ο Α.Σαμαράς αγνόησε τις παραδοσιακά δεξιές φωνές που υψώθηκαν κατά της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι πως ο Σαμαράς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς οι φωνές- εντολές Βερολίνου και Βρυξελλών είχαν άλλη άποψη και έπρεπε να υπερισχύσουν.

Παράλληλα, στην Ιπποκράτους κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Ε.Βενιζέλος αρχές Ιούνη ίσως και λίγο νωρίτερα, δέχτηκε τηλεφώνημα από Βερολίνο και συγκεκριμένα από πολιτικό πρόσωπο με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Το πρόσωπο αυτό ήταν που τόνισε στο Βαγγέλη ότι δεν είχε να χάσει- απεναντίας να κερδίσει- αν μπει στη κυβέρνηση με ενεργό ρόλο- αυτόν του αντιπροέδρου. Οι ίδιες φήμες λένε πως δεν είναι άλλος από τον Πέερ Στάινμπρουκ, τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό αντίπαλο της Μέρκελ. Τον άνθρωπο που ίσως να αποτελέσει και το στήριγμα της μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη λαμβάνοντας τη θέση του αντικαγκελάριου και παρέχοντας στην Άνγκελα την αυτοδυναμία που δεν θα καταφέρει. Καγκελάριος και αντικαγκελάριος στη Γερμανία, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος κατά τα γερμανικά πρότυπα στο προτεκτοράτο.

Η κοινή πορεία των δυο κομμάτων επιβεβαιώθηκε και επισφραγίστηκε πριν λίγες μέρες όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Χ.Παπουτσή ως εκπροσώπου της χώρας μας στη Παγκόσμια Τράπεζα με εντολή Α.Σαμαρά.

Χ.Παπουτσής, ένας πολιτικός που έχει ταυτιστεί πλήρως με το ΠΑΣΟΚ κι ένα από τα πλέον παπανδρεϊκά στελέχη. Μια επιλογή που δεν ξάφνιασε τους μυημένους στη πολιτική σκηνή, καθώς γνωρίζουν ότι εδώ κι ένα χρόνο πρωθυπουργίας ο Α.Σαμαράς έκανε ελάχιστες αλλαγές στα στελέχη της κρατικής μηχανής που είχαν στελεχωθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Με πρόσχημα, λοιπόν, τη σωτηρία της χώρας κι όχι των πολιτών της, τα δυο κόμματα συνεχίζουν την πολιτική της τρόικας και το καταστροφικό της έργο προκειμένου να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στους ηγετικούς θώκους.

Η αγωνία παραμονής τους επιτείνεται, καθώς σενάρια εκλογών έρχονται στο προσκήνιο και, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, επιτακτικά. Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους, μελετούν τρία σενάρια.

Πρώτο σενάριο: Εκλογές το φθινόπωρο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το Νοέμβριο ώστε να διεξαχθούν με λίστα κάτι που βολεύει τον πολιτικό γάμο του Μαξίμου με το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο σενάριο: Τριπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τον τοπική αυτοδιοίκηση. Αν και το σενάριο αυτό απορρίπτεται καθώς τότε η χώρα μας θα έχει την προεδρία στην ΕΕ και οι εθνικές εκλογές είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Τρίτο σενάριο: Εκλογές το φθινόπωρο του 2014 αφού ο λαός θα έχει δείξει την απογοήτευση του στις ευρωεκλογές και τότε - όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές- θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος.

Το τρίτο σενάριο επιθυμεί και η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα. Πιο συγκεκριμένα τρόικα και ιδιαίτερα το Βερολίνο πιέζουν για κοινή κάθοδο των δυο κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είτε χρησιμοποιώντας κοινό ψηφοδέλτιο είτε στηρίζοντας κοινούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές. Μέχρι στιγμής τόσο ο Α.Σαμαράς όσο και ο Ε.Βενιζέλος σε δηλώσεις τους έχουν διαψεύσει κάτι τέτοιο. Οι διαψεύσεις, όμως στην Ελλάδα γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως μέσα στα σχέδια κυβέρνησης και Βερολίνου δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψιν ο παράγοντας Ελληνικός λαός και η δική του βούληση.

Μας έχουν απλά ξεγραμμένους;; Όπως στα εργαστήρια πειραμάτων συμβαίνει με τα πειραματόζωα;; Ή μήπως φταίμε εμείς, ο ίδιος ο λαός που τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα;;
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ