2013-07-19 16:00:43
Φωτογραφία για Αυθαίρετη τιμολόγηση φαρμάκων από ΕΟΠΥΥ με βάση το Παρατηρητήριου
Για αυθαίρετο προσδιορισμό τιμών ορισμένων φαρμάκων με βάση την τιμή που περιέχεται στο Παρατηρητήριο Τιμών η ορθότητα της οποία αμφισβητείται, κάνει λόγω κοινή επιστολή των ΣΦΕΕ και ΠΕΦ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη, ζητωντας την άμεση παρέμβασή του. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν πως σε καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να χρησιμοποιεί τις Τιμές του Παρατηρητηρίου ως βάση αποζημίωσης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η τακτική αποζημίωσης φαρμάκων με βαση το Παρατηρητήριο παραβιάζει ευθέως την υπουργική απόφαση του 2013 "Διατάξεις Τιμολόγησης φαρμάκων"

Ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ απέστειλαν την επιστολή στον υπουργό, καθώς εστάλη από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, επιστολή προς τα φαρμακεία όλης της χώρας με την οποία ενημερώνει ότι δεν θα αποζημιώνει τιμές φαρμάκων ανώτερες του Παρατηρητηρίου Τιμών οι τιμές υψηλότερες της νοσοκομειακής τιμής μείον της έκπτωσης, ζητώντας τους μάλιστα να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι η τιμή που χρεώνουν δεν ξεπερνά το Παρατηρητήριο.


Οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον κ Γεωργιάδη, κκ Φρουζής και Δέμος αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση ρυθμίζει με λεπτομέρειες τους τρόπους αποζημίωσης των φαρμάκων και στο άρθρο 3 προβλέπει ότι οι εκπτώσεις επί της νοσοκομειακής τιμής είναι δικαίωμα του παρασκευαστή-εισαγωγέα και όχι του Δημοσίου, των νοσοκομείων ή του ΕΟΠΥΥ.

Όπως, τονίζουν επίσης, η χρήση του Παρατηρητηρίου δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του την Υ.Α. , με κίνδυνο να προκαλέσει στρέβλωση στον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς και χειραγώγηση αυτής. Υπενθυμίζουν επίσης ότι η αγορά φαρμάκου ρυθμίζεται από τα δελτία τιμών και δεν υπάρχει λόγο για χρήση άλλων μεθόδων όπως η χρήση του Παρατηρητηρίου. 

Γιώργος Σακκάς - HEALTHVIEW
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ