2013-07-19 20:50:03
Φωτογραφία για Μείωση χρήσης πλαστών ευρώ στην Κύπρο
Μείωση σημειώθηκε στα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ... στο σύνολο της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε αύξηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, «κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 317.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών».

Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012, προστίθεται, «είχαν αποσυρθεί 251.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα τραπεζογραμμάτια των €50 και €20 παρουσίασαν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 44,1% και το 38,0% του συνόλου, αντίστοιχα».

«Στην Κύπρο, κατά την ίδια περίοδο, εντοπίσθηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 147 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών», αναφέρεται. Προστίθεται ότι «τα τραπεζογραμμάτια των €50 και €20 παρουσιάζουν, και στην περίπτωση της Κύπρου, τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 39,5% και 38,1% του συνόλου».


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχαν εντοπισθεί και αποσυρθεί από την κυκλοφορία 397 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων.

Σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 οι ποσότητες τραπεζογραμματίων που κατατέθηκαν σε πιστωτικά ιδρύματα ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επεκράτησαν».

«Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των πλαστών παραμένει πολύ μικρή», αναφέρεται.

Ωστόσο, η Κεντρική συνιστά στο κοινό «να ελέγχει με προσοχή τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνει κατά τις συναλλαγές του σε μετρητά».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ