2013-07-19 20:46:04
Φωτογραφία για Βενιζέλος – Νταβούτογλου: Ενεργειακή γέφυρα ο TAP
Την Αθηνά θα επισκεφθεί τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως προέκυψε... την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του στην Άγκυρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε και οι δυο υπουργοί χαρακτήρισαν «γέφυρα ενέργειας», τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, την ενέργειας και του πολιτισμού και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος μαζί με τη συμφωνίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς πολιτικές σχέσεις. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, είπε ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Ερωτηθείς ο κ
. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας». Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές» και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

Ως προς τα θέματα ΕΕ ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και είπε πως κατά τις σημερινές επαφές «εξετάστηκαν τα ζητήματα ΕΕ, όπως η επίδραση θεμάτων, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και οι θεωρήσεις, στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ