2013-07-19 20:42:03
Φωτογραφία για Θετική η ΕΣΕΕ στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου χαιρετίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των μικρομεσαίων και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου είναι μία τέτοια πρωτοβουλία που επιχειρεί τόσο... η ελληνική όσο και η γερμανική Κυβέρνηση, με την ενεργή συμμετοχή και της γερμανικής τράπεζας ανασυγκρότησης KfW.

Η λειτουργία του Ταμείου αναμένεται να κινητοποιήσει βασικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προσφέροντας την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία, δίνοντας παράλληλα λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα της περιορισμένης έως ανύπαρκτης ρευστότητας της αγοράς. Η ενεργοποίηση μικρών περιφερειακών τραπεζών στα πρότυπα των γερμανικών Σπάρ Χάνσεν, ενδέχεται να εντάξει τις δομές των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών με το σκεπτικό, δάνεια ίσα με καταθέσεις.

Το μνημόνιο ίδρυσης του νέου Επενδυτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην Ε.Ε. και επιχειρεί μία ηχηρή παρέμβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το νέο Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια του Γερμανικού και Ελληνικού δημοσίου και της KfW, φαίνεται να θέλει να πάρει επάνω του την ενίσχυση της ρευστότητας.


Όμως, το αρχικό κεφάλαιο δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής αγοράς που φθάνουν τα 18 δις. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί έξυπνα και να λειτουργήσει άμεσα μεταξύ διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κεφαλαίων και των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς.

Ωστόσο, οι εμπνευστές του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, πως βασική παράμετρος της εύρυθμης λειτουργίας του Ταμείου αποτελεί η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ αντιπροσώπων των φορέων εγχώριας επιχειρηματικότητας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου η σύσταση και η εν γένει παρουσία του Ταμείου να διαδραματίσει ενεργό και θετικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής ΜΜΕ επιχειρηματικότητας.
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ