2013-07-20 00:13:03
Φωτογραφία για Αυστρία: Ο αυστριακός Τύπος για την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα
Εκτενή δημοσιεύματα στις χθεσινές συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, αφιερώνουν... στα σημερινά τους φύλλα, σχεδόν στο σύνολό τους οι αυστριακές εφημερίδες.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι τους στις τρεις έγκυρες εφημερίδες: «Ο Σόιμπλε επαινεί την Αθήνα για τη μεταρρυθμιστική πορεία» στην «Ντι Πρέσε», «Ο Σόιμπλε στην Αθήνα: Καμία πλέον συζήτηση για νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα» στην «Ντερ Στάνταρντ», «Κύριε Σόιμπλε, αυτό είναι το έργο σας» στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Σύμφωνα με την «Ντι Πρέσε», η πρώτη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα εν μέσω της κρίσης χρέους πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα που δεν άλλαξε σε τίποτε με τις θετικές δηλώσεις του με τις οποίες επαίνεσε τη χώρα για τις «μεγάλες προόδους στη σταθεροποίηση της οικονομίας», τονίζοντας «πολύ εντυπωσιασμένος από αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα».


Ταυτόχρονα, αναφέρεται, ο ίδιος προειδοποίησε στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πως η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, υπεραμυνόμενος της πολιτικής λιτότητας και ζητώντας από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο περιθώριο των συνομιλιών του -μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά- απέκλεισε μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, τονίζοντας πως και μόνον η σχετική συζήτηση είναι επιζήμια.

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στις αντίθετες εκτιμήσεις που γίνονται από ειδικούς ως προς την αναγκαιότητα νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, όπως επίσης και στο «νέο πακέτο λιτότητας» που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νόμο για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και που θεωρείται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης αναφορές γίνονται στις προειδοποιήσεις ειδικών για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού κενού μετά το 2014 αλλά και για την επίτευξη φέτος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα.

Επισημαίνονται ακόμη οι αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της ελληνικής αντιπολίτευσης και από διαδηλωτές ήδη τις παραμονές της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα εναντίον των διεθνών δανειστών και ιδιαίτερα εναντίον της Γερμανίας για την υπαγόρευση στην Ελλάδα της δημοσιονομικής προσαρμογής που στραγγαλίζει την οικονομία. Επίσης αναφέρονται και τα μέτρα απαγόρευσης διαδηλώσεων και αποκλεισμού του κέντρου της Αθήνας στη διάρκεια της επίσκεψης Σόιμπλε.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ» επισημαίνεται η αρνητική εικόνα που έχει στην Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μαζί με την καγκελάριο Ά. Μέρκελ, θεωρείται ο πλέον μισητός ξένος πολιτικός και του οποίου η επίσκεψη συνέπεσε με την υπερψήφιση από τη Βουλή ενός νέου «πακέτου λιτότητας» που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απόλυση 15.000 υπαλλήλων.

Παρατίθενται οι έπαινοι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το «πρόγραμμα λιτότητας των Ελλήνων» όπως και για το ότι «η χώρα βρίσκεται συνολικά τώρα σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον», αλλά και η προειδοποίησή του πως «η συμβουλή μου είναι να τελειώσει αυτή η συζήτηση» (περί νέας διαγραφής χρέους), όπως και η υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της Γερμανίας με 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα αναπτυξιακό ταμείο.

Αναφορές γίνονται επίσης στη διαδικασία και στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, καθώς και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ