2013-07-20 15:46:03
Φωτογραφία για Κάτι ελπιδοφόρο γεννιέται στον ευρύτερο αριστερό χώρο!
Γράφει ο Αίας

Συναντήσεις και συζητήσεις για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές. Η χθεσινή, όμως, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν μοναδική. Δεν ήταν τόσο η μεγάλη συμμετοχή -απρόσμενη κατά γενική ομολογία- αλλά το γεγονός ότι κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου όλες, σχεδόν, οι προοδευτικές, σοσιαλιστικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις, που θεωρούν «τέκνο της Ανάγκης κι ώριμο τέκνο της Οργής» τη σύμπηξη ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική, για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων-Πράσινων, της Κοινωνικής Συμφωνίας, πολιτικών και κοινωνικών ρευμάτων, Αυτοδιοικητικοί, Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, ανένταχτοι πολίτες, που ανησυχούν και αγωνιούν για το μέλλον, αναζητώντας διέξοδο, αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της ακολουθούμενης αδιέξοδης πολιτικής και ανασυγκρότησης της χώρας.


Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς:

- Τη διαπίστωση ότι, το πρόγραμμα του μνημονίου όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ακυρώνει αντί να επισπεύδει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Bυθίζει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, πάγωμα πληρωμών, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων, και

- Τις βασικές συνιστώσες μιας εναλλακτικής στρατηγικής και πορείας, η οποία δεν θα είναι εύκολη αλλά θα απαιτήσει πολλή δουλειά, ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές του χθες και πολυεπίπεδες συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό κι διεθνές επίπεδο. Μια εναλλακτική πορεία όμως που θα δώσει διέξοδο, ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική, που θα κατοχυρώνει αντί να καταπατά βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ στοιχειώδους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, αντί να παράγει φτώχεια και ανισότητες και θα διευρύνει τους συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς, αντί να τους αποδυναμώνει και να τους απαξιώνει.

Μετά από πολύωρο γόνιμο διάλογο αποφασίσθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει τις σχετικές διεργασίες, με σκοπό να βρεθεί ο κοινός παρανομαστής για την συμπόρευση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, των κεντροαριστερών δυνάμεων, στη βάση μιας πειστικής, προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης.

Μεταξύ των συμμετασχόντων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλης, Παν. Κουρουπλής, Αντ. Κοτσακάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Ιω. Κοντούλη και Μιχ. Τρεμόπουλος, η πρόεδρος και τα στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, Τ. Δημητρουλόπουλος, Χάρης Καστανίδης, Λ. Μίχος, Μ. Κυριακοπούλου, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Θοδ. Αγγελόπουλος, ο Γερ. Αρσένης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Κατ. Μπατζελή, Ηλ. Παπαηλίας, Δημ. Πιπεργιάς, Μαν. Μπεντενιώτης, Θ. Παραστατίδης, Χρ. Κοκκινοβασίλης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στ. Σουλουφάκου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς, ο αποχωρήσας από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτής Οδ. Βουδούρης, τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Στ. Μπαγιώργος και Α. Νεφελούδης, οι δήμαρχοι Ν. Σαράντης (Αγ. Αναργύρων), Χρ. Καρδαράς (Αιγάλεω), Γ. Καπλάνης (Αγ. Βαρβάρας), ο πρόεδρος των δανειοληπτών Β. Κρητικός, οι καθηγητές Κ. Χρυσόγονος, Γ. Αργείτης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Καλφαγιάννης και άλλοι συνδικαλιστές, ο εκδότης Γ. Δαρδανός, ο πρώην πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικ. Κανάκης.

Όλοι, πάντως, εκτιμούσαν ότι η χθεσινή συνάντηση ίσως αποδειχτεί ιστορική. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ