2013-07-20 21:52:03
Φωτογραφία για Αποκλείει τη νέα διαγραφή χρέους, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz
Αισιόδοξος για έξοδο της Ελλάδας και της Ευρωζώνης από την κρίση εμφανίζεται ο Μάικλ Έσε της Allianz, σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει στο κάδρο ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείει μια παράταση ή μια αλλαγή στους όρους αποπληρωμής και σημειώνει ότι εάν το επιτόκιο παραμείνει χαμηλότερο του 3%, η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από τους εταίρους της. Έχοντας λάβει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το 2011 και το 2012, δηλώνει εμφατικά ότι “η διαγραφή χρέους δεν είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής”.

“Μόνον εάν συνεχιστεί η ύφεση για μία τριετία ακόμη θα καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της”, αναφέρει, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ούτε θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το 2014. Ο οικονομολόγος της Allianz εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, υιοθετώντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,8%.


Διαβλέπει δε σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε όλη την Ευρωζώνη “από τρίμηνο σε τρίμηνο”.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι, παρατηρεί ο κ. Εσε. Πρώτον, “οι συνθήκες στις αγορές έχουν εξομαλυνθεί και οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού έχουν υποχωρήσει”. Δεύτερον, προσθέτει, παρουσιάζεται βελτίωση των προσδοκιών εκ μέρους των επιχειρήσεων. “Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για τα νοικοκυριά, δηλαδή τους καταναλωτές”, τονίζει στη συνέχεια. Μια τρίτη παράμετρος είναι η σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας. Ο κ. Εσε κάνει λόγο για μια έστω και ισχνή ενίσχυση των παραγγελιών για γερμανικά προϊόντα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν είναι η κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά ένα “πυλώνας σταθερότητας”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Εσε υπεραμύνεται της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθλως, όπως λέει “οδηγεί σε εξουδετέρωση των ελλειμμάτων, δημιουργώντας περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη, εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία των οικονομιών”. Παραδέχεται ότι “έγιναν πολλά λάθη, αλλά, επί της αρχής, αυτή η στρατηγική ήταν σωστή”.

Κρίσιμο ρόλο για την αναβάθμιση των θεσμών στην Ευρωζώνη εκτιμά ότι θα παίξει η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη χρεοκοπία κρατών-μελών. “Θα πρέπει να υιοθετηθούν κανόνες και μηχανισμοί για την έξοδο κρατών-μελών από την Ευρωζώνη. Ετσι μόνον θα είναι οι κυβερνήσεις σε εγρήγορση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αλλά, τα Κοινοβούλια των χωρών δεν θέλουν να δεσμευτούν σε αυτούς τους κανόνες. Πρέπει, όμως, να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης”, καταλήγει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Allianz.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ