2013-07-21 09:00:12
Φωτογραφία για Σαμαράς: Ημέρα χρέους και μνήμης για τους Απανταχού Έλληνες, η 20η Ιουλίου 1974
«Οι Έλληνες συμπαρατασσόμαστε σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, τη διεκδίκηση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύσης που να βάζει τέλος στην κατοχή και να επανενώνει τη Μεγαλόνησο.

Λύσης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής. Λύσης λειτουργικής και πραγματικά βιώσιμης», τονίζει ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η 20η Ιουλίου είναι «για τους Απανταχού Έλληνες, ημέρα τιμής και μνήμης. Αλλά και ημέρα ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος. Ημέρα χρέους» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και υπογραμμίζει:

«Είναι πρωτίστως, ημέρα τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες και τους εν ψυχρώ εκτελεσθέντες, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους της εισβολής του Αττίλα.

Είναι πρωτίστως ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη Εθνική τραγωδία στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Για την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγοποίηση αδελφών μας Ελλήνων στην ίδια την Πατρίδα τους, τους βανδαλισμούς μνημείων του Πολιτισμού και της Εκκλησίας μας.


Είναι, ταυτόχρονα, ημέρα υπόμνησης ότι το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ημέρα χρέους του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και του Πολιτισμένου Κόσμου απέναντι στη μαρτυρική Μεγαλόνησο που βρίσκεται, τώρα, αντιμέτωπη και με την πιο δεινή οικονομική κρίση».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά στην Κύπρο με αφορμή τα 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η εθνοκάπηλη στάση της ακροδεξιάς και της ελληνικής χούντας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την προαποφασισμένη εισβολή. Τις συνέπειες έκτοτε τις πληρώνει ο κυπριακός λαός.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, δέχεται τις συνέπειες μιας άλλου τύπου εισβολής. Αυτής της τρόικα και του ΔΝΤ. Με ανοιχτά ακόμα τα τραύματα της Τουρκικής εισβολής και της κατοχής, έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Κρίση που ολοένα θα εντείνεται αν συνεχιστούν τα νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της. Ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της συνέπραξε σε αυτές τις επιλογές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για να σταματήσει η κατοχή και να εφαρμοστεί βιώσιμη λύση στα πλαίσια της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει σε μια Κύπρο ενιαία και αποστρατικοποιημένη και θα συμβάλλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” του 1974, παραμένει σταθερή και απαράγραπτη δέσμευση αγώνα κατά του φασισμού και δέσμευση αλληλεγγύης στους αγώνες του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού».

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Η Ελλάς αποδίδει φόρο τιμής και υποκλίνεται στη μνήμη των Κυπρίων και Ελλαδιτών υπερασπιστών της Κύπρου που με ηρωισμό και αυτοθυσία αντιμετώπισαν τον εισβολέα το καλοκαίρι του 1974.

Τριάντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 που βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες. Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της. Επίσης, άγνωστη συνεχίζει να είναι η τύχη των αγνοουμένων οι συγγενείς των οποίων περιμένουν εδώ και 39 χρόνια απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Σε αυτές τις πλέον αντίξοες συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αντοχή της αλλά και εξελίχθηκε σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Όσοι έχουν πιστέψει ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου θα προκαλέσουν μεταβολή της πολιτικής μας στο Κυπριακό πλανώνται οικτρά.

Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ παραμένει ο στόχος της Ελλάδας για την οποία το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τα 39 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού οργανώθηκε και εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και συνεχίζεται εδώ και 39 χρόνια, με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου. Το δρόμο για την εισβολή άνοιξε το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης σε συνεργασία με την ελληνική χούντα.

Η ιστορία αλλά και οι κατοπινές εξελίξεις αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που εξυφαίνονται νέα σχέδια τύπου «Ανάν» σε βάρος του Κυπριακού λαού από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ προωθείται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η ένταξη της Κύπρου στο νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη». Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις συμφωνίες και τις επεμβάσεις, που προωθούνται στην περιοχή με στόχο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό στηρίζοντας τη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Πηγή: Ανακοινώσεις κομμάτων, ANA-MPΑ

Read more: http://mignatiou.com/?p=9523#ixzz2Zcj5Z5uY
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ