2013-07-22 08:19:05
Φωτογραφία για 2500 λουκέτα στην αγορά της Ηλείας λόγω κρίσης
Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους των πόλεων της Ηλείας, θα συναντήσει κλειστά καταστήματα. Μαγαζιά- κυρίως εμπορικά-

οι ιδιοκτήτες των οποίων «πάλεψαν» για τη διατήρηση τους ωστόσο η μείωση της αγοραστικής δύναμης και κυρίως η αύξηση των υποχρεώσεων τους οδήγησαν στο λουκέτο.

Η εικόνα άκρως καταθλιπτική. Το εμπόριο, αργοσβήνει και μαζί με αυτό μια τεράστια κοινωνική ομάδα επαγγελματιών και εμποροϋπαλλήλων. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2010 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 2.500 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους εμπορικά, σε ολόκληρο το Νομό, έβαλαν λουκέτο ενώ την ίδια χρονική περίοδο, άνοιξαν 1698 εκ των οποίων το 80% σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών και όχι με το εμπόριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας από το 2010 έως σήμερα έκαναν οριστική διαγραφή 1.766 καταστήματα ενώ περίπου 900 μαγαζιά ακόμα έχουν κλείσει χωρίς ωστόσο να μπορούν λόγω χρεών (Δ.Ο.Υ., ΤΕΒΕ κτλ) να προχωρήσουν και επίσημα – στα χαρτιά- σε λουκέτο.


Ο κλοιός, σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι προβλέψεις τόσο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου όσο και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων είναι δυσοίωνες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής ο οποίος αναλύοντας τα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 (μέχρι τον Ιούλιο) σε όλη την Ηλεία, επισήμανε ότι πλέον αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει… μέλλον. «Από το 2010 ξεκίνησε ο κατήφορος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς πλέον τα καταστήματα που κλείνουν είναι περισσότερα από αυτά που ανοίγουν.

Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται ο αριθμός των διαγραφών να αυξηθεί τρομακτικά καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε στα τωρινά στοιχεία ακόμα ένα 45-55% σε επαγγελματίες που έχουν κάνει προσωρινή διακοπή και δεν φαίνεται ακόμα στα στοιχεία. Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως το 80% των ενάρξεων δεν αφορούν εμπορικά καταστήματα αλλά μαγαζιά παροχής υπηρεσιών. Όπως αντιλαμβάνεστε το κύμα των λουκέτων θα συνεχιστεί και από Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα».

Τα «λουκέτα» της 4ετίας

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία στην Ηλεία το 2010 άνοιξαν 542 καταστήματα και έκλεισαν 537, το 2011 άνοιξαν 444 και έκλεισαν 451, το 2012 άνοιξαν 460 και έκλεισαν 514 ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι και σήμερα άνοιξαν 252 και έκλεισαν 264. Στα «λουκέτα» θα πρέπει να προσθέσετε το 50% τουλάχιστον του αριθμού των διαγραφών καθώς πρόκειται για καταστήματα τα οποία έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν κάνει οριστική διαγραφή λόγω χρεών.

«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ν. Ηλείας Γιώργος Δούνιας. Όπως είπε, τα λουκέτα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο. «Η αγοραστική δύναμη είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο τζίρος και από την άλλη πλευρά, τα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Τα έξοδα αυτά- βλέπε ΤΕΒΕ κτλ- είναι δυσβάσταχτα για τους μικρομεσαίους και πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και καλύπτουν μόνο τις βασικές ανάγκες. Μάλιστα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν ξέρω πλέον πόσες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές και αυτό γιατί όλος ο εμπορικός κόσμος είναι χρεωμένος».

Η επιδείνωση του δείκτη επιβίωσης στο εμπόριο με το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι όποιες αντοχές της αγοράς εξαντλούνται. Η ψυχολογία και η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, και οι μικρομεσαίοι έμποροι δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματα τους.

«Λουκέτο» στο 50% στην Αμαλιάδα!

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στην αγορά της Αμαλιάδας, αφού ο ένας μετά τον άλλο επαγγελματικός χώρος, αδειάζει και μάλιστα μέσα σε αυτούς είναι και καταστήματα που λειτουργούσαν επί δεκαετίες στην πόλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι 1 στα 2 καταστήματα βάζουν «λουκέτο» μη μπορώντας οι ιδιοκτήτες να αντέξουν συσσωρευμένα χρέη, που επιβαρύνονται και από την απουσία αγοραστικής κίνησης.

«Η εικόνα είναι απογοητευτική. Σχεδόν ένα στα δύο μαγαζιά έχει κλείσει. Και δυστυχώς τα «λουκέτα» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το 50% των καταστημάτων έχει κλείσει και η «κατηφόρα» και το αδιέξοδο συνεχίζονται.

Υπάρχουν δρόμοι στο κέντρο, στην αγορά της πόλης, που πλέον ανά 5 καταστήματα, τα 4 τα βλέπεις κλειστά. Οι «ακριβοί» δρόμοι της Αμαλιάδας έχουν αρκετούς, πολλούς επαγγελματικούς χώρους κενούς, εδώ και αρκετό διάστημα…», δηλώνει στην εφ. «Πρωινή» ο κ. Π. Παπαδάτος.

Κική Κολοβέρου-εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην... εντατική η Υγεία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην... εντατική η Υγεία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ