2013-07-26 02:35:03
Φωτογραφία για Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων
Από το Γραφείο Τύπου

Μετά από εισήγηση του νεότερου συμβούλου Γιάννη Γεωργαντά το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για τα τοπικά συμβούλια νέων!

Το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ξεκίνησε ο διάλογος για την ανασύσταση των ΤΟ.ΣΥ.Ν. που με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της επεξεργασίας όλων των απόψεων αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η ίδρυση των τοπικών συμβουλίων νέων υπήρξε μια καινοτόμα πρωτοβουλία που όμως, όπως είναι γνωστό, στην εφαρμογή της δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και σε πολλές περιπτώσεις η λειτουργία τους στην πράξη εκφυλίστηκε και απαξιώθηκε.

Στην παρούσα συγκυρία όπου η δημοκρατία βάλλετε από πολλές πλευρές και η νέα γενιά της πατρίδας μας δοκιμάζεται σκληρά και συχνά οδηγείται στο περιθώριο θεωρούμε χρέος μας τη στήριξη θεσμών που δίνουν βήμα στους νέους.


Με το παρόν ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων επιθυμεί να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας τις εξής προτάσεις για την αναμόρφωση των συμβουλίων νέων:

· Κατάργηση του υφιστάμενου μητρώου μελών. Κρίνουμε πως είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό κάποιος πολίτης για να ασκήσει ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα του να απαιτείται προεγγραφή σε μητρώο με την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης. Αντί αυτού προτείνουμε δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι να έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια ηλικίας.

· Πιστεύουμε πως σε μία σύγχρονη κοινωνία δεν επιτρέπεται ο διαχωρισμός των νέων παιδιών με ξενοφοβικά κριτήρια. Επομένως προτείνουμε την συμμετοχή στα ΤΟ.ΣΥ.Ν. με πλήρη δικαιώματα για όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με την παράλληλη δημιουργία μητρώου νέων μεταναστών δεύτερης γενιάς.

· Διατήρηση του ισότιμου με τους δημοτικούς συμβούλους δικαιώματος παρουσίας και λόγου του Προέδρου του ΤΟ.ΣΥ.Ν. στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατοχύρωση του δικαιώματος παρουσίας και λόγου στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

· Σταθερή θητεία του οργάνου με κοινή ημερομηνία εκλογών σε όλη την επικράτεια και εξέταση της δυνατότητας εναρμόνισης των εκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

· Παροχή οικονομικής ενίσχυσης και των αναγκαίων για τη λειτουργία του συμβουλίου υποστηρικτικών δομών από τον οικείο Δήμο.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε πως σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η χάραξη στρατηγικής και μακροχρόνιων πολιτικών για τη Νεολαία. Ελπίζουμε τα τοπικά συμβούλια νέων να αποτελέσουν κομμάτι μιας πολυάξονης στρατηγικής και να μην γίνουν η ίδια η στρατηγική.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ