2013-07-28 18:41:23
Φωτογραφία για Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο... !!!
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, θα είναι δύσκολη εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και προειδοποιεί για νέες συγχωνεύσεις ή αποκρατικοποιήσεις σε δημόσιους οργανισμούς σε περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016. Ταυτόχρονα εξομολογείται ότι στο μέλλον θα συγγράψει βιβλίο στο οποίο θα αποκαλύπτει συζητήσεις με τον Β. Σόιμπλε όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών προκειμένου να καταδείξει ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει αρκετά για τη διάσωση της χώρας.

Μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο υπουργός τονίζει ότι “θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα”, διότι, όπως επισημαίνει η συζήτηση για δημοσιονομικό κενό το 2015 και το 2016 είναι ακόμη ανοικτή.

Όπως αναφέρει, πάντως, σε περίπτωση χρηματοδοτικού κενού στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων αλλά η “αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα”. Αυτό σημαίνει αποκρατικοποιήσεις, συρρίκνωση ή συγχωνεύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.


“Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες - είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις” σημειώνει ο υπουργός.

Δεν παραλείπει να πλέξει το εγκώμιο του Γερμανού ομολόγού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως “είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας”, και μόνο από το γεγονός ότι έχει ένα τέτοιο ρόλο παρότι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας δολοφονικής επίθεσης. “Είναι παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης” σχολιάζει ο Γ. Στουρνάρας ενώ εκτιμά πως του έχει αλλάξει την άποψη για την Ελλάδα, γεγονός, που -όπως λέει- διαφαίνεται ήδη από τη στάση της Γερμανίας.

Σε ερώτηση, δε, για τις σχέσεις του με το Γερμανό ομόλογό του, ο Γ. Στουρνάρας προαναγγέλλει τη συγγραφή βιβιλίου για τα όσα άκουσε κυρίως από τον Σόιμπλε στο διάστημα που καλείται να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της Ελλάδας."Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρυσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Σόιμπλε και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα. Αυτά για όσους θεωρούν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να σωθεί η πατρίδα", επισημαίνει ο υπουργός.

Όσον αφορά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής σημειώνει ότι ως τώρα έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες και διευκρινίζει: “Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει πως αυτός “θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος” αναφέρει. "Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο" προσθέτει.

 

Από nonews-NEWS
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ