2013-07-30 09:52:44
Φωτογραφία για Πάτρα: Σήμερα η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού - Στους 40 ο υδράργυρος - Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ για το κοινό
«Κόκκινο» θα χτυπήσει σήμερα ο υδράργυρος, αφού σε ορισμένες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα θα είναι οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Τρίτη θα είναι η πιο ζεστή μέρα για την Αθήνα, αφού ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης αναμένεται να φτάσει τους 38-39 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο υδράργυρος θα φθάσει στους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και στους 38 βαθμούς στο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες θα κυμανθεί από 32-34 βαθμούς, στο Ανατολικό Αιγαίο θα φθάσει στους 36 βαθμούς, στην Κρήτη τους 35 και πιθανόν στα νότια του νησιού θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς.


Από την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, η οποία μέχρι το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός της Τρίτης

Την πιο ζεστή μέρα του μίνι καύσωνα περιμένουμε αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει οπότε περιμένουμε να εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα βουνά της βόρειας χώρας και πρόσκαιρες μπόρες στα βουνά της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 5 μποφόρ αλλά στα πελάγη θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος σε άνοδο θα φτάσει στο Ιόνιο τους 38 βαθμούς, στην Ηπειρο και στη Στερεά Ελλάδα αλλά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς κελσίου.

Στις Κυκλάδες η μεγαλύτερη θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς κελσίου, η Σάμος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και κυρίως στα νότια παράλια η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς.

Που θα χτυπήσει "κόκκινο" ο υδράργυρος

Περιοχές

Θερμοκρασία

Αργος

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Λάρισα

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Σέρρες

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Λαγκαδάς

39 βαθμούς κελσίου

Σπάρτη

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Κρανίδι Αργολίδας

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Λαμία

40 με 41εναν βαθμούς κελσίου

Αττική

Περιμένουμε αίθριο ουρανό και μεταβλητούς ανέμους 2 με 4 μποφόρ. Στο νότιο Ευβοϊκό όμως, δηλαδή στις περιοχές από τον Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, τον Αγιο Ανδρέα, τη Ραφήνα, τη Λούτσα και το Λαύριο, οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 21εναν έως 36 με 37 βαθμούς κελσίου στην Αθήνα. Στα δυτικά προάστια όμως του νομού, δηλαδή στη Νίκαια, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τα Μέγαρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Περιμένουμε αίθριο ουρανό και μόνο το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 εως 36 με 37 βαθμούς κελσίου.

Ποιές περιοχές θα έχουν υψηλές θερμοκρασίες

Περιοχες

Θερμοκρασία

Αγρίνιο

39 βαθμούς κελσίου

Λάρισα

37 με 38 βαθμούς κελσίου

Σέρρες

37 με 38 βαθμούς κελσίου

Κόρινθος

37 με 38 βαθμούς κελσίου

Σπάρτη

39 με 40 βαθμούς κελσίου

Κρανίδι Αργολίδας

38 με 39 βαθμούς κελσίου

Αργος

39 με 40 βαθμούς

Λαμία

38 βαθμοί κελσίου

Ο καιρός της Τετάρτης

Περιμένουμε αίθριο ουρανό στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας αλλά στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις που κατά περιόδους θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και πιθανά καταιγίδες κυρίως τη βορειανατολική χώρα, δηλαδή στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τασου Αρνιακου για το Newsit.

Τοπικές μπόρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι και στα βουνά της δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στην οροσειρά της Πίνδου. Οι ανεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, όμως από το απόγευμα στο Αγαίο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ και αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών. Η θερμορκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 20 εως 37 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 21εναν εως 38 βαθμούς, στα νότια ηπειρωτικά από 22 εως 38 με 39 βαθμούς και στην Κρήτη από 23 εως 35 βαθμούς κελσίου.

Πέφτει η θερμοκρασία από την Πέμπτη και μετά σε όλη τη χώρα

Περιμένουμε σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών. Γενικά αίθριος θα είναι δηλαδή ο ουρανός την Πέμπτη, την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο ενώ δεν αποκλείται να εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 54 μποφόρ, στο Αιγαίο όμως οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εως 7 μποφόρ ρίχνοντας έτσι τη θερμοκρασία η οποία δε θα ξεπεράσει τους 35 με 36 βαθμούς κελσίου.

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ στην Πάτρα

Από την Πολιτική Προστασία και τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ανακοινώνεται ότι σήμερα, Τρίτη και αύριο Τετάρτη, μέρες καύσωνα σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου, θα είναι ανοικτά από τις 8.30 το πρωί, μέχρι τις 8.30 το βράδυ, για να υποδεχθούν στις κλιματιζόμενες αίθουσες τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τα τηλέφωνα που μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι, είναι:

-2610 311 060 (Βοσπόρου 7 – Ιωνίας, κεντρικό ΚΑΠΗ )

-2610 339638 (Αιδηψού 2 στροφή Ψάχου, ΚΑΠΗ Ζαρουχλεΐκων)

-2610 453 907 (τέρμα Ν. Καζαντζάκη 21 και Κλεάνθη, ΚΑΠΗ Αγυιάς).

Οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Συνιστάται στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα. Στη διάρκεια του καύσωνα συνιστάται επίσης η τοποθέτηση υγρών καλυμμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό. Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά, τα παιδιά καθώς και τους ηλικιωμένους για να μην πάθουν αφυδάτωση και για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά. Σε περίπτωση συστηματικής λήψης φαρμάκων συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό, για τη συνέχιση της αγωγής και τη δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ