2013-07-31 11:25:05
Φωτογραφία για Δημοσιογράφος του guardian: «Όλα τα στελέχη της NSA έχουν πρόσβαση παντού»
Όπως αποκάλυψε ο Glenn Greenwald, ο δημοσιογράφος του guardian που μέσω των αποκαλύψεων του Edward Snowden έριξε άπλετο φως στο πρόγραμμα PRISM, τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA παραδίδουν την πρόσβαση ακόμη και σε αναλυτές χαμηλών βαθμίδων σε όλα τα ιδιωτικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών. Και αυτό πραγματοποιείται δίχως να είναι απαραίτητη η δικαστική έγκριση ή η άρση του απορρήτου επικοινωνιών.

“Το PRISM είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και παρεμβατικό εργαλείο δήλωσε ο Greenwald προς το δίκτυο ABC. Τα προγράμματα της NSA “έχουν ακριβώς τη μορφή που περιέγραψε ο κύριος Snowden. Οι αξιωματούχοι της NSA αναμένεται να καταθέσουν την Τετάρτη ενώπιον της Γερουσίας, και τους προκαλώ να απαρνηθούν ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν λειτουργούν ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο περιέγραψα.”

Η NSA αποθηκεύει τρισεκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις και emails στις βάσεις δεδομένων της, τα οποία μπορούν να προσπελασθούν ανά πάσα στιγμή μέσω απλών απεικονιστικών προγραμμάτων (simple screen programs), δήλωσε ο Greenwald.


“Ta συγκεκριμένα προγράμματα, είναι πολύ απλές οθόνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι των supermarket ή των ναυτιλιακών εταιριών, όπου το μόνο που πρέπει να κάνει ένας αναλυτής είναι να εισάγει μία διεύθυνση e-mail ή μία διεύθυνση IP και το πρόγραμμα εκτελεί δύο λειτουργίες”:

“Αναζητούν τη βάση δεδομένων και τους επιτρέπει να ακούν τα τηλεφωνήματα ή να διαβάζουν τα emails όλων όσων έχει αποθηκεύσει η NSA, ή να αναζητήσει τα ιστορικά περιήγησης στον διαδικτυακό ιστό ή τους όρους αναζήτησης στη Google...”

Ενώ το πρόγραμμα PRISM πραγματοποιεί τοποθετήσεις κοριών – wiretapping- με ανησυχητικά χαμηλό βαθμό δικαστικών εγκρίσεων ή εποπτείας, υπάρχουν “νόμιμοι περιορισμοί” στα προγράμματα παρακολούθησης που απαιτούν την έγκριση του Νόμου περί Παρακολουθήσεων των Μυστικών Υπηρεσιών σε Ξένες Χώρες (Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) το 1978, μέσω των οποίων οι δικαστές μπορούν να αξιολογήσουν μυστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να παρακολουθήσει προληπτικά υπόπτους για πράξεις τρομοκρατίας.

“Δεν μπορείς να στοχεύσεις τους Αμερικανούς πολίτες δίχως να παρεμβληθεί το Δικαστήριο FISA,” υπογράμμισε ο Greenwald. “Όμως, τα συγκεκριμένα συστήματα επιτρέπουν την ανάλυση οποιωνδήποτε email επιθυμούν, οποιωνδήποτε τηλεφωνημάτων, ιστορικών περιηγήσεων στο διαδίκτυο, ακόμη και εγγράφων του Microsoft Word.”

«Κι όλα αυτά πραγματοποιούνται δίχως να απαιτείται δικαστική έγκριση», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος του guardian.
pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ