2013-07-31 17:14:04
Φωτογραφία για Πόσο «ξύγκι» νομίζουν πως έχουν πλέον οι… μύγες;
Πρώτα τα καλά νέα. Το Taxisnet να δέχεται την υποβολή των δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους έως και τις 30 Αυγούστου ακόμη και εκείνων που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους έχει λήξει.

Τα κακά νέα είναι πως δεν έχει καταστεί σαφές αν θα είναι διαφορετική η αντιμετώπιση και αξιολόγηση από όσους τις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα. Διότι ήδη έχουν λήξει οι προθεσμίες για όσους το ΑΦΜ τελειώνει σε 1, 2, 3 και 4. Ενώ μπορούν μέχρι τις 30 Αυγούστου να υποβάλλουν τη δήλωσή τους, δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτή θα παραληφθεί ως εμπρόσθεσμη ή εκπρόθεσμη. Προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα το χειριστεί. Διότι τα προβλήματα στο σύστημα είναι δική του ευθύνη και δεν τα προκάλεσαν οι φορολογούμενοι. Φοβάται λοιπόν την κατακραυγή αλλά από την άλλη δεν θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα χαλαρότητας ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή των προστίμων να ενταχθεί στη συνολική αντίληψη του Υπουργείου Οικονομικών για τα έσοσα που συνοψίζεται στο απλό «κι από τη μύγα ξύγκι».


Τώρα που οι «παχιές αγελάδες» δεν βόσκουν πια αμέριμνες στα «λιβάδια» της υπερφορολόγησης απειλούνται με πρόστιμα φορολογούμενοι που τα εισοδήματά τους είναι πενιχρά. Στις περιπτώσεις Στην περίπτωση δηλώσεων με μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 60 έως 100 ευρώ. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της φορολογικής δήλωσης με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 100%. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως και μια ημέρα καθυστέρησης λογίζεται ολόκληρος μήνας. Αν ένας φορολογούμενος υπέβαλε εκπρόθεσμα μια φορολογική δήλωση από την οποία προκύπτει φόρος 2.000 ευρώ τότε για κάθε μήνα καθυστέρησης χρεώνεται με 20 ευρώ.

Επίσης στην περίπτωση που οι δηλώσεις που θα κατατεθούν ως τις 30 Αυγούστου θεωρηθούν εκπρόθεσμες, τότε ο φορολογούμενος αντιμετωπίζεται από την εφορία σαν να μην υπέβαλε αποδείξεις και έτσι θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο που αυξάνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημά του.
rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ